De Verbouwing

De kunst van een klassieke bekisting

De kunst van een klassieke bekisting
De keldervloer is gestort, nu is het tijd voor de muren. Deze worden, net als de vloer, 30 centimeter dik. Deze dikte is geschikt om de kelder waterdicht te maken zonder bijkomende producten. De aannemer heeft gekozen voor een klassieke bekisting. Deze wordt met de hand op maat gemaakt. Het is volgens de aannemer, met het oog op het budget, de voordeligste optie. Het kost wel wat meer tijd, maar de meeste materialen die de aannemer hiervoor gebruikt, zullen verderop in de bouw hergebruikt kunnen worden. De muur van de kelder krijgt in totaal zes hoeken, dit maakt het geheel nog een beetje complexer. Eerst begint men met het plaatsen van een schuifisolatie tegen de eerder gemaakte onderschoeiing. De kelder is in feite een betonnen bak die kan bewegen door de druk van het grondwater. De schuifisolatie laat deze beweging toe zonder dat de constructie gaat scheuren.


De schuifisolatie is tegen de onderschoeiing geplaatst. Een extra folie zorgt voor de bescherming van de isolatie tegen het beton.

Wapening in de bekisting

Beton wordt pas sterk door er stalen netten in te plaatsen, de zogenaamde wapening. De sterkte van het staal wordt bepaald door de ingenieur, die hiervoor de nodige berekeningen heeft gemaakt. In deze keldermuren zullen twee netten komen van verschillende diktes. Deze netten worden bevestigd aan de wapening van de keldervloer zodat dit straks een sterk geheel wordt.


Het eerste stalen wapeningsnet is inmiddels geplaatst. Grote houten platen vormen de buitenkant van de bekisting op de plaatsen waar geen onderschoeiing is.


Uit de eerder gestortte keldervloer steken stalen pennen, waaraan de netten van de muur worden bevestigd.


Aan grote houten balken bevestigen we het hout van de bekisting aan de binnenzijde van de keldermuur.


Een groot deel van de bekisting is al klaar. Je ziet het staal mooi in het midden van de toekomstige muur zitten.


Vele houten balken zorgen ervoor dat de bekisting straks niet kan bewegen als het beton wordt gestort. Aan de binnenzijde van de kelder zorgen stempels ervoor dat de bekisting op zijn plaats blijft. De groene houten balken zijn de toekomstige dakspanten. Deze hebben in deze bouw een dubbele functie.

Kunstwerk

De architect is onder de indruk van het bouwwerk en vindt het een waar kunstwerk. "Jammer dat je dit soort bekistingen tegenwoordig niet vaak meer ziet", aldus de architect.

De aannemer gaat binnen enkele dagen het beton storten. De kelder krijgt dan echt vorm!