Vastgoed

De nieuwe gebouwenpas wordt in 2025 geïntroduceerd

De nieuwe gebouwenpas wordt in 2025 geïntroduceerd
In 2025 staan opnieuw belangrijke veranderingen op stapel in Vlaanderen. Zo wordt de EPC-Labelpremie verhoogd, en komt er bij nieuwbouw geen aardgas meer. Daarnaast wordt een nieuwe innovatie geïntroduceerd: de gebouwenpas. Dit digitale paspoort zal niet-residentiële gebouwen, zoals kantoren, handelszaken, sportfaciliteiten en onderwijsinstellingen, een centrale plek bieden waar alle relevante informatie eenvoudig toegankelijk is.

Wat is de gebouwenpas?

De gebouwenpas, vergelijkbaar met de bestaande woningpas voor woningen, wordt een gratis digitaal platform dat eigenaren van niet-residentiële gebouwen uitgebreide informatie biedt. Het doel is om gebouweigenaars te ondersteunen bij het beheer en verduurzamen van hun pand. Het paspoort bevat gegevens over energieverbruik, aanwezige installaties, bodeminformatie, wateraansluiting, riolering en de overstromingsgevoeligheid en klimaatbestendigheid van het perceel. Ook informatie zoals de mobiscore, vergunningen en digitale attesten wordt via dit platform ontsloten.

Hoe werkt de gebouwenpas?

Gebouweigenaars kunnen met de gebouwenpas gemakkelijk toegang krijgen tot alle digitale en relevante informatie over hun pand. Daarnaast biedt het platform advies en tips om het gebouw duurzamer en energiezuiniger te maken. Eigenaren hebben ook de mogelijkheid om toegang te verlenen aan derden, zoals gebouwbeheerders, zodat zij deze informatie kunnen raadplegen.

Flexibele toegang voor aparte gebouwonderdelen

De gebouwenpas biedt niet alleen informatie op gebouwniveau, maar ook per afzonderlijke eenheid binnen een pand. Bijvoorbeeld: een sportaccommodatie met een apart administratief blok, een restaurant en een sportgedeelte krijgt een gedetailleerd overzicht per afzonderlijk functionerend onderdeel. Dit maakt het eenvoudiger om specifieke verbeteringen en aanpassingen door te voeren.

Vooruitgang in beheer en duurzaamheid

Met de introductie van de gebouwenpas zet Vlaanderen opnieuw een stap richting een efficiënter en duurzamer beheer van gebouwen. Eigenaren worden niet alleen voorzien van essentiële informatie, maar ook ondersteund bij het verbeteren van de kwaliteit en energiezuinigheid van hun pand. De gebouwenpas wordt een waardevol instrument voor zowel gebouweigenaars als de betrokken professionals in beheer en onderhoud.