Algemeen

De ondenkbare hervorming van het gewaarborgd loon

Maar wat wil de regering nu eigenlijk? In het regeerprogramma staat dat de werkgever langer gewaarborgd loon zal moeten uitbetalen als de werknemer ziek is (60 dagen in plaats van 30 dagen nu). De geraamde kosten van de maatregel bedragen, volgens de onderhandelaars van het akkoord, ongeveer € 350 miljoen. Er is overduidelijk een probleem met de afstemming tussen de vermelde cijfers en de overwogen maatregel. Als het de bedoeling is de regeling van het gewaarborgd loon te hervormen en uit te breiden tot 60 dagen volgens de voorwaarden die nu gelden in het stelsel van de bedienden (betaling van het loon à 100% ten laste van de werkgever vanaf de 1ste dag ziekte), dan zullen de totale kosten veel hoger zijn dan aangekondigd.

Alleen al voor de bouwsector, die meer dan 80% arbeiders telt, zullen de hervorming en de uitbreiding van de regeling van het gewaarborgd loon, volgens de modaliteiten die gelden voor bedienden, aan de bedrijven uit de sector circa € 100 miljoen kosten (dat is 1,9% van de totale loonmassa van de bouwsector). Als de volgende regering echt deze richting wil inslaan, dan zal de hele winst van de indexsprong (2%) die deze regering plant in 2015 moeten gebruikt worden om deze hervorming in de bouw te financieren.

De Confederatie vindt deze maatregel, als hij bevestigd wordt, totaal onaanvaardbaar en onverantwoord tegen de achtergrond van oneerlijke concurrentie en sociale dumping die de bouwmarkt vandaag kenmerkt.