Het modernistische Pachecogebouw uit 1969, dat oorspronkelijk bankkantoren en een winkelgalerij omvatte, krijgt hiermee een prachtige nieuwe toekomst.
Een jaar geleden kondigden Brussels staatssecretaris Pascal Smet, samen met Belfius Insurance en KU Leuven aan dat ze een oplossing hadden gevonden om het statige Meyboomgebouw op de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat te behouden. De toekomstige campus van de KU Leuven zou niet langer in de Zandstraat liggen, maar wel in de sokkel van het Pacheco-gebouw, dat eigendom is van Belfius Insurance.
Vandaag, één jaar later, kondigen Pascal Smet, KU Leuven en Belfius Insurance samen aan dat het volledige project intussen is ontworpen en dat het Brussels Gewest een bouwvergunning verleende. De reconversie van het gebouw kan dus aanvangen. Het is hiermee een voorbeeldproject op vele vlakken. Duidelijke afspraken leiden tot kwalitatieve projecten en dus ook tot een efficiënt vergunningstraject.
Belfius Insurance deed een beroep op het Belgische architectenteam a2o-WIT voor het architecturaal ontwerp. Dit team werd geselecteerd na een publieke architectuurwedstrijd georganiseerd door de Brusselse Bouwmeester.
Het huidige gebouw blijft bewaard en wordt heropgewaardeerd. De vandaag uitgestorven plint, de voormalige ‘Passage 44’ krijgt een actieve functie en zal, in tegenstelling tot vandaag, veel beter worden geïntegreerd in de omliggende publieke ruimte.
Naast de renovatie en verbouwing van de plint worden er twee nieuwe volumes voorzien op de plint en worden de befaamde daktuinen van René Pechère gerestaureerd.
Een 'Living Campus' van de KU Leuven in de plint
Het kloppend hart van het project wordt de 'Living Campus' van de KU Leuven in de plint van het gebouw. In deze hedendaagse onderwijs- en onderzoeksomgeving komen auditoria, leslokalen, een leercentrum met bibliotheek, praktijklokalen en ontmoetingsruimten. Samen goed voor een universiteitsgebouw van ongeveer 21.000 m².De 'Living Campus' wil ontmoetingen stimuleren en faciliteren en deze visie weerspiegelt zich ook in het ontwerp. Niet alleen in het ontwerp van de binnenruimten, maar ook in de interactie met de omliggende publieke ruimte. Zo verdwijnt de toegang tot de parkeergarage aan de Pachecolaan, alsook de ‘glazen kubus’ waardoor er veel meer aandacht komt voor aangename verblijfsruimte met bomen en planten.
Twee nieuwe volumes met studentenwoningen, gemeenschappelijke ruimten en kantoren
De twee volume-uitbreidingen op de plint hebben in totaal een oppervlakte van ongeveer 7.000m². Hier kunnen o.a. landschapskantoren, studentenwoningen en gemeenschappelijke eet- en leefruimten voorzien worden.
Enerzijds wordt aan de Kruidtuinlaan een nieuw bouwvolume gerealiseerd dat zich tot de ruimte boven de huidige parkinginrit beperkt. De grote open ruimte bovenop de plint blijft dus behouden en wordt omgevormd tot een toegankelijke nieuwe daktuin, met zicht op de Kruidtuin.
Anderzijds wordt aan de kant van de Ommegangstraat een nieuwbouwvolume voorzien, dat in hoogte afgestemd is met de hoogte van de naastgelegen gebouwen, waardoor er een harmonieus geheel ontstaat in de Ommegangstraat.
Het bestaande volume op de plint wordt samen met de ondergrondse Interparkingarage integraal behouden.
Prachtig gerenoveerde daktuinen en ‘De Negen Provinciën’ van Jacques Moeschal
aast de aantrekkelijke 'Living Campus' in de plint van het gebouw zullen de prachtige daktuinen van de hand van René Pechère, met inbegrip van verschillende kunstwerken, waaronder het emblematische kunstwerk ‘De Negen Provinciën’ van Jacques Moeschal, alsook de Culotmuur ongetwijfeld de blikvangers van het ganse project worden.Strategische en toekomstgerichte locatie
De nieuwe campus van de KU Leuven komt niet alleen op een zeer goed bereikbare locatie, denk maar aan het metrostation Kruidtuin en treinstation Congrès die zich op enkele meters van de campus bevinden, het Noordstation, het Centraal station en het stadscentrum op wandelafstand en de afgescheiden fietspaden die momenteel langs de volledige Kleine Ring worden aangelegd.De nieuwe campus komt ook op een zeer strategische en toekomstgerichte plaats in het hart van de Europese hoofdstad. Onder impuls van Staatssecretaris Smet wordt de nabijgelegen grijze Noordwijk de komende jaren omgevormd tot een levendig stadsdeel met nieuwe woningen, kantoren, hotels en restaurants, publieke ruimte, ontspanningsmogelijkheden en een nieuwe tramlijn. De aanwezigheid van de KU Leuven en haar studenten, en ook die van de partnerhogescholen Odisee en LUCA, zal deze metamorfose versterken en de interactie met de grootstad zal voor de KU Leuven een belangrijke troef vormen.
Parallel met de ontwikkeling van de Noordwijk werkt landschapsarchitect Bas Smets op dit ogenblik een masterplan uit in opdracht van de Stad Brussel die de breuklijn van de noord-zuid treinverbinding zal herstellen en de hoog- en de laagstad weer beter met elkaar zal verbinden.
Door de oplossing die Staatssecretaris Pascal Smet, KU Leuven en Belfius Insurance vorig jaar vonden, blijft het statige Meyboomgebouw op de hoek van de Zandstraat en de Broekstraat behouden. Belfius is momenteel bezig met de plannen voor de toekomst van dit pand.