Een woonkrediet op uw maat binnengehaald? Goed zo. Dan kunnen uw vastgoedplannen doorgaan. Als nieuwe eigenaar wilt u uw woning misschien nog wat renoveren hier en daar. Of milieuvriendelijker maken. Dan is het interessant om te weten dat u allerhande premies kunt krijgen om bepaalde aanpassingen aan uw woning te doen. In sommige gevallen kunt u een bepaald gedeelte van de verbouwingskost fiscaal aftrekken. Verschillende overheden en diensten betalen die premies uit. Het is niet altijd evident om je weg te vinden in die ingewikkelde materie. We zetten graag de belangrijkste zaken op een rij voor u.
De federale overheid
Eerst en vooral is er het verlaagde btw-tarief van 6 %. Dat geldt voor renovatiewerken aan woningen die minimaal 5 jaar bewoond zijn. Verder stimuleert de federale overheid nog steeds energiezuinige verbouwingen. Zo is dakisolatie nog altijd fiscaal aftrekbaar. U kunt 30 % van de factuur (btw inbegrepen) fiscaal inbrengen. Voor het inkomstenjaar 2012 (aanslagjaar 2013) was dat een maximum van 2.930 euro per woning. Ook voor investeringen op het vlak van brand- en diefstalpreventie krijgt u een belastingvermindering.
De gewesten
De bekendste tegemoetkoming van de Vlaamse overheid zijn de groenestroomcertificaten van 90 euro. Die krijgt u als u fotovoltaïsche zonnepanelen plaatst. Tot eind 2012 kreeg u voor elke 1.000 kWh elektriciteit die de zonnepanelen produceren, een groenestroomcertificaat en dat voor 10 jaar na de ingebruikname. Dat certificaat ruilt u bij de netbeheerder in tegen een geldsom. Het bedrag dat u voor de groenestroomcertificaten krijgt, neemt sinds begin 2010 geleidelijk af voor nieuwe zonnepanelen. Oorspronkelijk waren de groenestroomcertificaten bedoeld om de meerkost van zonne-energie te compenseren. Maar die meerkost wordt stilaan minder en minder, omdat de techniek goedkoper wordt en de kostprijs van energie (zoals aardolie en aardgas) stijgt. Sinds 1 juli 2011 maakt men ook een onderscheid tussen installaties groter en kleiner dan 250 kW. Meer informatie over de minimumsteun voor zonnepanelen vindt u op www.vreg.be.
Welk-bedrag?
Vanaf 2013 krijgt u per groenestroomcertificaat 93 euro gedurende 10 jaar. Maar de regel van 1 certificaat per 1.000 kWh opgewekte elektriciteit is niet meer van toepassing. Het kan meer of minder zijn, afhankelijk van onder andere de evolutie van de investeringskosten, brandstofprijzen en elektriciteitsprijs. Er komt om de 6 maanden een herziening. Meer informatie vindt u bij het Vlaams Energieagentschap.
Als uw woning een grondige renovatie nodig heeft, krijgt u van de Vlaamse overheid een renovatiepremie. Onder bepaalde voorwaarden natuurlijk. De woning moet in Vlaanderen liggen, minimaal 25 jaar als woning ingeschreven zijn bij de gemeente en de werken moeten minimaal 10.000 euro (exclusief btw) kosten. Bovendien mag uw inkomen een bepaald maximum niet overschrijden.
De Waalse overheid geeft een gelijkaardige premie en bij de Brusselse overheid ligt het accent meer op de leefbaarheid van de woning.
Premies van provincies, gemeenten en netbeheerders
Ook bij uw provinciebestuur, gemeente en netbeheerder (Infrax, Eandis, Agem ...) kunt u tal van premies krijgen. Ze verschillen van provincie tot provincie en van gemeente tot gemeente.
Om te weten voor welke premies u in aanmerking komt, kijkt u best op de site van uw gemeente of op www.premiezoeker.be.
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam