Vloerbekleding

De sleutel tot een onberispelijke vloer: waarom egaliseren onmisbaar is

De sleutel tot een onberispelijke vloer: waarom egaliseren onmisbaar is
Als het gaat om een stijlvolle woonkamer, een warme slaapkamer of een strak ingerichte kantoorruimte, denkt men in eerste instantie vaak aan de inrichting van een ruimte. De meubels, de kleuren op de muur en de details geven een ruimte immers karakter. Toch begint alles met de basis: de ondervloer. De ondergrond vormt de fundering voor wat zich daarboven bevindt. Een geëgaliseerde ondervloer die glad en gelijkmatig is, bepaalt per slot van rekening hoe de uiteindelijke vloer eruitziet en aanvoelt.

Een ongelijkmatige ondervloer kan op het eerste oog misschien onschuldig lijken, maar zodra je een nieuwe vloer legt, worden de problemen zichtbaar. Bobbels, oneffenheden en verzakkingen zorgen ervoor dat de afwerking niet mooi strak wordt. Door de vloer te egaliseren, creëer je een perfect glad oppervlak dat geschikt is voor allerlei soorten vloerafwerkingen. Zo sluit laminaat na egalisatie naadloos aan, zonder kieren of hoogteverschillen. Dan heb je meteen een duurzame afwerking. Pvc-vloeren, die bekend staan om hun strakke uitstraling en waterbestendigheid, komen het best tot hun recht op een egale ondergrond, zodat ze goed hechten en niet gaan bollen. Ook vloerbedekking profiteert van een geëgaliseerde vloer, omdat het dan mooi vlak blijft liggen zonder bobbels of kuilen. Zelfs tegelvloeren kunnen beter geplaatst worden op een gladde basis, waardoor het risico op breuken of loslatende tegels wordt verkleind. Door te egaliseren leg je de ideale basis voor elke vloer, zodat deze niet alleen mooier oogt, maar ook langer meegaat en prettiger aanvoelt onder je voeten.

Een schild tegen vocht- en doorlek problemen

Een onregelmatige ondervloer kan ook scheuren en kieren veroorzaken, dat de weg opent voor vochtproblemen. Dit speelt vooral in vochtige ruimtes, zoals keukens en badkamers, waar vocht snel in de ondergrond kan trekken en schade veroorzaakt. Egalisatie vormt een beschermende laag die voorkomt dat vocht in de ondergrond trekt. Bovendien voorkomt het 'doorlek'-problemen: vocht uit een onderliggende verdieping krijgt geen kans om je nieuwe vloer te beschadigen. Een vloer is een investering. En zoals met elke investering wil je er zo lang mogelijk van genieten. Oneffenheden in de ondervloer zorgen ervoor dat je toplaag sneller slijt, met beschadigingen en verzakkingen als gevolg. Door te egaliseren, verdeel je de druk op de vloer gelijkmatig en verminder je de kans op vroegtijdige slijtage. Zo blijft je vloer niet alleen mooier, maar gaat deze ook langer mee.

Snel en efficiënt: dezelfde dag klaar

Als je denkt dat het veel werk is en veel tijd kost om een ondervloer te egaliseren, dan heb je het mis. Een groot voordeel van egaliseren is namelijk dat het relatief snel uitgevoerd kan worden. Als je een expert inschakelt, dan kan deze in veel gevallen de vloer binnen een dag geëgaliseerd krijgen, waarna je binnen 24 tot 36 uur klaar bent om een nieuwe vloer te (laten) leggen. Dat betekent dus minimale onderbreking van je dagelijkse routine en een snelle transformatie van je woon- of werkruimte. Zo geniet je binnen no-time van een vlekkeloze basis en is je woon- of werkruimte razendsnel getransformeerd.

Van beton tot hout

Wellicht vraag je je af: welke vloeren kunnen eigenlijk geëgaliseerd worden? Het antwoord is verrassend breed, want bijna alle ondergronden lenen zich voor een egalisatie. Denk bijvoorbeeld aan betonvloeren, zoals je deze in veel particuliere en commerciële gebouwen treft. Of zandcement vloeren die door hun natuurlijke structuur vaak na langere tijd wel een extra opknapbeurt kunnen gebruiken. Zelfs tegelvloeren kunnen geëgaliseerd worden. Maar de mogelijkheden houden daar niet op. Het kan ook toegepast worden bij houten vloeren, mits het hout in goede staat verkeert en geen structurele schade vertoont.

Hoe ziet zo'n egalisatie proces eruit?

Als voorbereiding wordt allereerst de ondervloer gereinigd en wordt er een primer aangebracht voor optimale hechting. Vervolgens wordt de egaline zorgvuldig uitgegoten en met een prikroller ontlucht, zodat een perfect glad oppervlak ontstaat. Binnen zes tot twaalf uur droogt de egaline en is de vloer klaar voor de volgende stap. Een sterke basis die de sleutel vormt tot een vloer die niet alleen mooi oogt, maar ook de tand des tijds doorstaat. Een kleine moeite met een groot effect. Een vloer is immers meer dan een oppervlak om op te lopen; het vormt de basis van je interieur, de drager van sfeer en comfort.