Algemeen

De temperatuur op de bouwwerven stijgt: wat nu?

De temperatuur op de bouwwerven stijgt: wat nu?
Vanaf vandaag schiet de temperatuur de hoogte in. Tegen het einde van de week flirten we met de kaap van 30 graden. “Vooral voor wie buiten werkt in de bouw wordt het voor de tweede keer dit jaar puffen en zweten", zegt Bouwunie-gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Waeytens van Bouwunie. Want normaal bijven de werven draaien. "Al hou je als werkgever best rekening met een aantal voorzorgsmaatregelen", benadrukt de organisatie. Dat gaat dan bijvoorbeeld over het aanbieden van koele non-alcoholische dranken, het creëren van schaduwplekken of het aanpassen van de werkorganisatie. In uitzonderlijke gevallen kan je als werkgever tijdelijke werkloosheid omwille van de hitte inroepen. Bouwunie verzamelde alle richtlijnen in een handige memo.

De wet regelt de drempelwaarden vanaf wanneer je als werkgever in actie moet schieten, en die waarden verschillen naar gelang de fysieke activiteit. Algemeen raadt Bouwunie aan om maatregelen te nemen vanaf 25 graden. “Vaak is het gewoon kwestie van gezond verstand”, aldus Waeytens.

Beschermen tegen de zon

Bouwbedrijven moeten bij hitte koele dranken (geen alcohol) ter beschikking stellen en hun werknemers beschermen tegen de zon. Bijvoorbeeld door schaduw te creëren met schaduwdoeken of zeilen, het dragen van een hoofddeksel, zonnebril en het smeren van zonnecrème. Best passen ze ook de werkorganisatie wat aan, bijvoorbeeld vroeger beginnen werken of meer pauzes inlassen.

Tijdelijke werkloosheid door de hitte

In uitzonderlijke gevallen kunnen werkgevers tijdelijke werkloosheid inroepen omwille van “slecht” weer, of hier dus omwille van te warm weer. De hitte moet het dan wel compleet onmogelijk maken om het werk uit te voeren. Bijvoorbeeld bij het gieten van beton, omdat die door te snelle uitdroging kan barsten. Ook asfalt, verven of een coating kunnen bij verwerking aan kwaliteit inboeten door de hitte.

» Download de handige memo 'Wat te doen bij hitte?