Verwarming & Sanitair

De terugverdientijd van een nieuwe stookolie-installatie

De terugverdientijd van een nieuwe stookolie-installatie
De overproductie van olie op de wereldmarkt zorgt voor spectaculaire diepterecords, en het lijkt er niet op dat daar snel verandering in zal komen. In twee jaar tijd is de prijs van stookolie in ons land met de helft gedaald. Wie verwarmt met mazout doet dus gouden zaken. Informazout wil er echter op wijzen dat het niet enkel de lage olieprijs is die voor besparingsmogelijkheden zorgt. De vervanging van een oud toestel door een mazoutinstallatie van de nieuwe generatie kan de consument nog een pak extra winst opleveren. Wie nog niet helemaal overtuigd is, kan dankzij een gloednieuwe simulator op de website van Informazout berekenen tot hoeveel men op die manier kan besparen.

Ideaal moment om te investeren in nieuwe installatie

Volgens Willem Voets, algemeen manager van Informazout, is dit het ideale moment om te investeren in een laagtemperatuur- of condensatieketel. Nu de prijzen van mazout gunstig zijn, kan men profiteren van de besparing op de volle tank om die te investeren in een nieuwe zuinige installatie. Zeker omdat je geld op een spaarboekje laten staan op dit moment bijzonder weinig opbrengt, stelt Voets. Bovendien berekent de module ook de terugverdientijd van een nieuwe installatie, én de geschatte daling in CO2 uitstoot. Wie zich afvraagt of de investering in een nieuw energiezuinig verwarmingstoestel voor zijn of haar situatie wel rendeert vindt dus alle antwoorden dankzij de besparingsmodule van Informazout.

Alle handige tools op een rijtje

De besparingstool is de laatste in een rijtje van informatieve online modules op de website van Informazout. In het kader van Batibouw 2016 lanceerde Informazout een online brochure waarin binnen klikbereik alle tools overzichtelijk worden voorgesteld, met als rode draad 6 redenen om voor mazout te kiezen.

Reden 1 is de mogelijkheid om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden. Dankzij een optimalisatiemodule krijgt de consument tips over hoe hij een bestaande installatie energiezuiniger kan maken. Indien optimalisatie niet de beste optie is, bijvoorbeeld voor toestellen ouder dan 20 jaar die aan vervanging toe zijn, dan wijst de energielabelzoeker de weg naar de nieuwe installaties met de beste energieperformantie.

Een tweede belangrijk voordeel van verwarmen op stookolie is dat de verbruiker te allen tijde zelf de touwtjes in handen heeft. Hij beslist wanneer hij stookolie laat leveren, door welke leverancier en hoeveel liter hij inslaat. Op de website van Informazout kan men eenvoudig zijn tankinhoud berekenen, én de mazoutprijs op de voet volgen.

Een derde troef van mazout is het veiligheidsgevoel. Mazout ontploft niet en ontbrandt niet onder de 55°C. Bovendien is de kans op CO-vergiftiging verwaarloosbaar. Een jaarlijks onderhoud van de installatie zorgt er bovendien voor dat men niet alleen veilig maar ook zuinig verwarmt. Reservoirs met het Optitank-label staan daarenboven garant voor een kwaliteitsvol en veilig reservoir dankzij het concept van dubbele bescherming.

Reden 4 om voor mazout te kiezen is het comfort. Bij comfort hoort ook vrijheid van betalingsformule. Op de website van Informazout kan de consument ontdekken welke formule het best bij hem past. Het is niet door iedereen geweten, maar ook een maandelijks spreiding van betaling behoort tot de mogelijkheden.

Reden 5 is dat mazoutinstallaties steeds energiezuiniger worden. De prestaties van mazout worden onophoudelijk verbeterd om de impact op het milieu te beperken. Het zwavelgehalte in stookolie werd verlaagd van 1000 ppm (deeltjes per miljoen) naar 50 ppm. Voor mazout extra is het zelfs maar 10 ppm. Dat betekent minder emissie, minder afzetting in de ketel en een beter rendement.

Wie een nieuwe mazoutinstallatie overweegt, heeft de keuze uit een breed aanbod aan verwarmingstoestellen op mazout met A-label, of zelfs beter wanneer men combineert met hernieuwbare energieën. Reden 6 is immers dat mazout niet stilstaat, maar blijft vooruitdenken. Wie een bezoekje brengt aan de website van Informazout ontdekt hoe mazout kan worden gecombineerd met bijvoorbeeld een warmtepomp of zonneboiler. Dat maakt stookolie een energie-efficiënte en prijsvriendelijke optie voor nieuwbouwwoningen en energetische renovaties.