Verlichting

De veelzijdigheid van ledverlichting

De veelzijdigheid van ledverlichting
Sinds de opkomst van de ledverlichting zijn er steeds meer toepassingen bij gekomen. Elke klassieke lamp heeft tegenwoordig zijn tegenhanger in led versie. De voordelen van led zijn voor de hand liggend. Omdat het een laag verbruik heeft, zal het ook niet fel opwarmen. En omdat het zo compact is, kan het in vrijwel elke vorm ingebouwd worden. Vandaar dat ledverlichting vandaag overal toegepast wordt.

Wat is ledverlichting?

Hoewel ledverlichting alomtegenwoordig is, is het niet voor iedereen duidelijk wat het precies is. Bij een klassieke gloeilamp wordt een wisselstroom door een koperdraadje gestuurd, waardoor de koperdraad begint te gloeien en dus licht geeft. Het grootste nadeel van de gloeilamp is dat het veel stroom verbruikt en daardoor ook fel opwarmt. Een ledlamp gebruikt gelijkstroom en werkt op lage spanning. Het licht ontstaat niet door een geleider die gloeit en opwarmt, maar omdat er een foton gecreëerd wordt. Daarom wordt een led niet zo warm en verbruikt een led veel minder energie. Het is ook veel duurzamer dan een gloeilamp omdat de geleider niet constant oververhit moet worden. Door de compactheid van de led, kan het ingebouwd worden in heel kleine behuizingen of zelfs op een lang lint. Dan spreekt men van led-strips. Omdat er weinig warmte moet afgevoerd worden, kan een led-strip ingebouwd worden in een waterdichte behuizing voor gebruik buitenshuis of zelfs onder water. Denk dan bijvoorbeeld aan aquariumverlichting, zwembadverlichting of tuinverlichting.

Gekleurde ledverlichting

Ledverlichting is er in veel verschillende kleuren. De kleur van het opgewekte licht is afhankelijk van de materialen waaruit de led is opgebouwd. De eerste ledjes waren kleine rode, groene of blauwe lampjes die gebruikt werden als indicatorlampjes in elektrische toestellen. Om meerdere kleuren te genereren, worden 3 gekleurde ledjes, nl. een rode een groene en een blauwe naast mekaar geplaatst. Dan worden de 3 kleuren in de juiste verhouding opgelicht om de gewenste kleur te verkrijgen. Daarom heten deze ledlampen RGB (rood, groen, blauw). De lampen kunnen meestal geregeld worden aan de hand van een afstandsbediening of via wifi. Deze laatste kunnen dan bediend worden met een app op de mobiele telefoon. Dat is een gemakkelijke manier om vaste verlichting aan te passen aan de gewenste sfeer. Dit laat toe om de verlichting die thuis gewoon als wit licht gebruikt wordt, met 1 druk op de knop om te schakelen naar leuke feestverlichting. Er zijn zelfs apps die toelaten om het licht te laten variëren, zodat je huis kan omgetoverd worden tot een leuke disco-tent in een oogwenk. Dat kan natuurlijk enkel als alle verlichting in de ruimte met RGB uitgerust is. Dat is niet altijd wenselijk, omdat het niet zo eenvoudig is om met RGB een mooi warm-witte verlichting te verkrijgen. En voor het alledaags gebruik is dat toch aangenamer.

Witte ledverlichting

Witte ledverlichting kan bekomen worden door alle 3 de kleuren van RGB samen te laten oplichten. Maar de gewone witte ledlampen zitten niet zo in mekaar. Ze zijn van een stof gemaakt die alleen wit licht genereert. De eerste ledverlichting die als standaard verlichting in huizen gebruikt werd, was eerder blauwwit en vonden de meeste mensen te intens. Het is pas later, toen ook warm witte ledverlichting op de markt kwam, dat meer mensen de overschakeling maakten en de gloeilampen in onbruik begonnen te geraken. De lichtkleur van de witte ledverlichting wordt uitgedrukt in Kelvin. Het wordt ook wel de kleurtemperatuur van het licht genoemd. Hoe lager de kleurtemperatuur, hoe warmer het licht. Zo heeft de kleur van de vlam van een kaars een waarde van ongeveer 2200K. Aan de andere kant van het spectrum heb je daglicht dat tussen de 5000 en 6000K zit. Dus voor een warm witte ledlamp kies je best een waarde tussen 2700 en 3000K en voor koud of naturel wit ga je voor een waarde van boven de 4000K. Naargelang de toepassing, kan je de gepaste kleurtemperatuur kiezen. Om te werken kan koud wit licht beter zijn, maar voor een gezellig dinertje kan te toch beter opteren voor warm wit.