Buitenschrijnwerk

De veranda als oplossing voor ruimtegebrek (fotospecial)

U heeft het huis van uw dromen, maar u wilt graag wat extra leefruimte? Dan kan een veranda een mooie oplossing voor u zijn. Met een veranda kunt u buiten zitten wanneer u maar wilt, vier seizoenen lang. Daarnaast zorgt een veranda ook voor een waardevermeerdering van uw woning.
Wij geven u in dit artikel enkele nuttige tips voordat u begint met de bouw van uw eigen veranda. Tenslotte kunt u nog de nodige inspiratie opdoen in onze Veranda fotospecial.

Bouwvergunning?
Sinds september 2009 is een bouwvergunning voor een veranda niet meer nodig, maar u moet wel uw gemeente op de hoogte brengen van uw bouwplannen. Deze meldingsplicht geeft de gemeente 20 dagen de tijd om opmerkingen over de bouwplannen te melden. In Brussel is het overigens nog wel noodzakelijk een bouwvergunning aan te vragen voor een veranda.

In Nederland geldt dat schuurtjes, serres, veranda's en zelfs hele loodsen vanaf 2010 zonder toestemming van de gemeente mogen worden gebouwd. Er geldt wel een beperking van maximaal 100 vierkante meter groot en met een nok tot 4,5 meter hoogte. Voorwaarde is wel dat niet meer dan de helft van de tuin wordt bebouwd en het bouwwerk voldoet aan bepaalde technische, brandveiligheids- en milieueisen.

Architect?
Het is altijd aan te raden om een architect aan te stellen bij het realiseren van een eigen veranda. Het is echter geen verplichting meer, behalve in Brussel. Natuurlijk zijn er wel beperkingen. Zo mag de veranda niet groter zijn dan 30 m2 met een maximale kroonlijsthoogte van 3 meter en een nok van maximaal 4,5 meter hoog.



Materialen
Veranda's zijn er in alle soorten en maten en van verschillende materialen gemaakt. De materiaalkeuze is vooral van uw eigen smaak afhankelijk. Ook het kostenplaatje wordt beïnvloed door het materiaal. Hout was gedurende lange tijd het meest gebruikte constructiemateriaal. Een terechte keuze want hout is makkelijk bewerkbaar, kan grote afstanden overbruggen, werkt isolerend en is relatief goedkoop. Hout vereist wel een jaarlijks onderhoud.

Aluminium veranda’s scoren hoog bij liefhebbers van een strakke stijl en van een ultramoderne inrichting. Ook bij een klassieke woning kan een aluminium veranda perfect passen. Aluminium dat een degelijke oppervlaktebehandeling heeft gekregen, is erg duurzaam en heeft een lange levensduur. Zelfs na jaren blootstelling aan regen, zon en wind zal je geen barsten, verkleuringen of roestvlekken bespeuren. Wel moet je rekening houden met krassen.

Sinds de komst van PVC is het gebruik van hout sterk afgenomen. Niet onterecht want PVC is een kwalitatief materiaal dat in tegenstelling tot hout niet jaarlijks moet onderhouden worden. PVC profielen met meerkamerconstructie zijn bovendien ook beter isolerend dan hout. Er wordt ook vaak gekozen om te starten met metselwerk, zo kan je de ramen laten vertrekken vanaf een bepaalde hoogte of bepaalde stukken dichtmetsen tot het dak. De kostprijs van dergelijke constructie ligt vaak hoger door het arbeidsintensieve werk.

Plaatsing
U moet de meest ideale en praktische plek in uw tuin uitzoeken voor uw veranda. Een veranda gaat, mits goed onderhouden, immers een levenlang mee. U wilt er dus zeker van zijn dat u absoluut de juiste plek voor uw veranda heeft uitgekozen. Als u van plan bent om een veranda te laten bouwen, praat hier dan over met uw buren. Er is niks vervelender dan overhoop met uw buren liggen omdat u ze niet even op de hoogte heeft gebracht, van het feit, dat u een veranda gaat laten plaatsen.

Bekijk de Veranda fotospecial, Klik hier.