Isolatie

De voordelen en nadelen van gevelisolatie

De voordelen en nadelen van gevelisolatie
Het kan zijn dat uw woning veel warmte verliest door een slechte isolatie, op die manier lopen u energiekosten vaak hoger op zonder dat je wilt. Met een gevelisolatie kan je de energiefactuur laten dalen. Bovendien stijgt door de gevelisolatie uw EPC waarde. Uw gevel laten isoleren heeft veel voordelen. Vooral de energiebesparing die je ervaart na het isoleren is een reden om een gevelisolatie te overwegen. Wij leggen je tal voor- en nadelen even uit zodat jij net dat extra duwtje in de rug krijgt om je gevel te laten isoleren.

De voordelen van gevelisolatie

Zoals we net al zeiden is het grootste voordeel van een gevelisolatie de energie die je bespaart. Door de gevel te isoleren kan de warme lucht niet langer ontsnappen uit je woning, op deze manier blijft het lekker warm binnen en hoef je de verwarming niet langer altijd open te draaien. Dit werkt natuurlijk ook omgekeerd, in de zomer komt er geen warme lucht van buiten de woning in geslopen, het blijft tijdens warme temperaturen dan ook extra fris.

Wanneer een gevel in slechte staat is kan je ook overwegen een gevelrenovatie uit te voeren, het is dan voordeliger om in een keer je gevel mee te laten isoleren. Dit bespaart jouw centjes en alles kan in een keer gebeuren. Bovendien beschermt een gevelisolatie ook beter tegen andere invloeden van buitenaf, denk maar aan vocht en vorst dat door de gevel heen sluipt. Er kan interne condensatie plaatsvinden waardoor er zich schimmels kunnen nestelen. Door een goede gevelisolatie te plaatsen is de kans op schimmels en lekken veel kleiner. Wanneer u de gevel aan de buitenkant laat isoleren kan er gekozen worden voor een gevelbekleding in verschillende varianten, denk maar aan sierpleister of crepi. Op die manier ziet uw gevel er terug als nieuw uit.

De nadelen van gevelisolatie

Alhoewel er breekwerk vermeden kan worden omdat de oude buitenmuur niet moet vervangen worden, zal er wel een nieuwe pleisterlaag of een nieuwe gevelbekleding nodig zijn. Niet alleen merk je dat in de kostprijs van buitenmuurisolatie, maar je zal ook rekening moeten houden met een dikkere gevel. Dat is van belang bij de plaatsing van deuren, ramen en vensterbanken.

De buitenmuur isoleren langs de buitenzijde wordt meestal toegepast wanneer spouwmuurisolatie niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat er geen spouw aanwezig is of wanneer deze te dun is. Het is echter ook niet in alle gevallen mogelijk om de gevel langs buiten te isoleren, bijvoorbeeld als de gevel zich op een perceelgrens bevindt.

Omdat de gevel deel uitmaakt van het uitzicht van de straat, zal je ook rekening moeten houden met vergunningen. Omdat de dikte van de gevel zal veranderen is het niet altijd toegelaten om isolatie via de buitenzijde aan te brengen. Je moet dus zeker op voorhand informatie aanvragen bij de stedenbouwkundige dienst van je gemeente.