Vastgoed

De voordelen van een compacte woning

Met compact wonen wordt niet “klein wonen” bedoeld. Het staat voor een woning met zoveel mogelijk ruimte binnenin het huis en zo weinig mogelijk buitenmuuroppervlakte. Compactheid is de verhouding tussen het beschermd volume (ruimtes die je moet verwarmen zoals de living of keuken) en de warmteverliesoppervlakte (de buitenoppervlakte waardoor er warmte ontsnapt zoals de buitenmuren, het dak, de vloer en ramen). Hoe groter deze verhouding, hoe compacter de woning. Zo is een rijhuis compacter dan een alleenstaand huis met eenzelfde beschermd volume. Een rijhuis heeft namelijk slechts twee buitenmuren, waardoor er minder warmte kan ontsnappen.

De ideale compacte woning

De meest compacte woning is een bol. Aangezien dit praktisch echter niet echt haalbaar is, kan er best voor een kubus gekozen worden. Hoe meer uitsprongen of andere speciale vormen het huis bevat (bijvoorbeeld een L-vorm), hoe meer buitenoppervlakte er is. Deze hoeken en kanten zorgen er dus voor dat de woning minder compact is. Verder is ook een woning met verdiepingen beter dan een huis met enkel een gelijkvloers.

Een energiezuiniger huis

Wanneer je in een compact huis woont, is je woning energiezuiniger. Er kan namelijk minder warmte ontsnappen omdat er minder warmteverliesoppervlakte is. Een compacte woning die groter is, kan hierdoor zelfs energiezuiniger zijn dan een klein niet-compact huis. Er kan op die manier zelfs tot 30% minder uitgegeven worden aan energie. Het is hierbij aan te raden om je garage of andere koude ruimtes niet bij je beschermd volume te zetten. Deze ruimtes moeten namelijk niet verwarmd worden.

Door het lager energieverbruik is het bovendien minder belangrijk om technieken voor hernieuwbare energie aan te kopen. Deze zullen namelijk minder rendement hebben omdat de woning al zo energiezuinig is.

Kostenefficiënte nieuwbouw

Compacte nieuwbouw is ook kostenefficiënter. Deze woningen kosten minder dan woningen met een uitbouw of andere speciale vormen, omdat de bouwdetails minder ingewikkeld zijn en er ook minder tijd en materiaal nodig is om hoeken en insprongen af te werken. Er zijn bij een compacte nieuwbouw dus minder materiaal- en loonkosten en daarnaast is ook de energiefactuur lager.