Verwarming & Sanitair

De voordelen van een waterontharder

De voordelen van een waterontharder
Waterontharders zetten hard water om in zacht, kalkvrij water. Kalk is namelijk schadelijk voor je huishoudapparaten en zorgt voor kalkaanslag. Hoe een waterontharder de afzetting van kalk voorkomt, hangt af van het type: met of zonder zout. Waterontharders met zout zijn doorgaans het meest efficiënt.

Wat is een waterontharder en hoe werkt het?

Waterontharders zetten hard water om in zacht water. Dat doen ze volgens het principe van ionenuitwisseling. De waterontharder heeft een harscilinder waarin magnesium- en calciumionen uitgewisseld worden voor natriumionen. Kalk wordt zo uit het water gehaald. Na verloop van tijd raakt de harscilinder verzadigd en moet hij schoongespoeld worden met zout water (= regenereren). Deze regeneratieproces kan elektronisch of mechanisch aangestuurd worden.

Wat zijn de voordelen van een waterontharder?

Een waterontharder heeft verschillende interessante voordelen. Hieronder zetten we enkele goede redenen op een rijtje om een waterontharder te installeren:

1. Je kan er flink mee besparen

Door een waterontharder te installeren kan je jaarlijks honderden euro’s uitsparen. Hard water kost je namelijk veel meer dan je zou denken. Concreet gaat het om de volgende besparingen:

  • 20% minder energiekosten: kalk in je cv-leidingen kan ervoor zorgen dat deze geleidelijk aan dicht slibben, waardoor je harder moet stoken om je woning te verwarmen. Met een waterontharder kan je dus efficiënter verwarmen.

  • 30% langere levensduur van huishoudapparaten: kalk zet zich vast in de huishoudelijke toestellen die water verbruiken. Daardoor gaan deze minder lang mee en verbruiken ze meer elektriciteit. Dit kan je vermijden met een waterontharder.

  • 50% lager verbruik van zeepproducten: producten als waspoeder, vaatwastabletten, glansmiddel… werken veel beter in zacht water. Daardoor moet je er veel minder van gebruiken wanneer je een waterontharder installeert.

2. Je vermijdt kalkaanslag

Uiteraard voorkomt een waterontharder ook dat kalk zich op je kranen, huishoudapparaten, douchewand, douchekop… kan afzetten. Kalkaanslag kan je ook met andere middelen zoals azijn en antikalkproducten verwijderen, maar dat is slechts een tijdelijke oplossing. Een waterontharder vormt de enige definitieve oplossing voor kalkaanslag.

3. Een waterontharder kan je snel laten plaatsen

Waterontharders kan je snel en makkelijk laten installeren. Een vakman bepaalt eerst een makkelijk bereikbare locatie om je waterontharder te plaatsen. Dan installeert hij een bypass om je waterontharder aan en uit te kunnen schakelen. Vervolgens sluit hij nog de waterontharder, de afvoer en de overloop aan. Zo kunnen het spoelwater en eventueel overtollig water in het zoutvat naar de riolering afgevoerd worden.

4. Het is beter voor je huid en haar

Kalk kan de natuurlijke beschermlaag op je huid aantasten en je haar er dof doen uitzien. Vooral bij mensen met huidaandoeningen kan dit een echt probleem vormen. Door zacht water te gebruiken, houden natuurlijke oliën je haar en huid soepel. Daarbij verbruik je ook minder verzorgingsproducten en kan je dus nog extra besparen.

5. Een waterontharder heeft tal van ecologische voordelen

Waterontharders zijn tot slot ook milieuvriendelijk. Zo kan je met een waterontharder efficiënter verwarmen, ga je minder zeepproducten gebruiken, gaan je huishoudapparaten langer mee en hoef je je kranen, leidingen… niet meer met chemische antikalkproducten te behandelen. Het resultaat? Minder afval, minder vervuiling van het grondwater en minder CO2-uitstoot.

Is een waterontharder een interessante investering?

Hoe interessant een waterontharder is, hangt voornamelijk af van de waterhardheid in je gemeente. Een waterontharder is namelijk vooral een goede investering als je te maken hebt met hard water en kalkproblemen als gevolg daarvan. We spreken van hard water bij een waterhardheid van 30 fH / 15 dH of meer.

Let op, ook bij zachter water kan een waterontharder zijn nut bewijzen doordat het kalkaanslag voorkomt en zo zorgt voor een efficiëntere werking en langere levensduur van huishoudapparaten, leidingen, …

Welke waterontharder koop ik best?

Over het algemeen raden we aan om te kiezen voor een waterontharder met zout. Zo’n toestel zal het meeste kalk uit je water halen en kalkproblemen op lange termijn voorkomen. Wat nu de beste waterontharder is voor jou, hangt af van verschillende factoren. Daarom vergelijk je best meerdere toestellen en kijk je onder andere naar:

  • Benodigde capaciteit: heb je een hoger waterverbruik? Dan zal je doorgaans ook een waterontharder met een grotere capaciteit nodig hebben.

  • Zoutverbruik: de nieuwere toestellen moet je minder vaak bijvullen met zout omdat het verbruik hier lager ligt.

  • Prijs: waterontharders met zout zijn duurder, maar verzachten het water ook efficiënter. Vergelijk zeker meerdere prijzen bij verschillende installateurs.

  • Onthardingssysteem: om zeker te zijn dat de kalk uit je water verdwijnt, kies je best een systeem op basis van zout.

  • Aansturing: een elektronische waterontharder is zuiniger omdat deze volumegestuurd werkt. Een mechanisch systeem werkt daarentegen tijdgestuurd en is vooral geschikt bij een regelmatig waterverbruik.

TIP: vergelijk dus zeker meerdere types waterontharders en kijk daarbij verder dan enkel de prijs. Een goedkope waterontharder is namelijk niet automatisch de beste keuze. Door waterontharders te vergelijken, kan je een doordachte keuze maken en vind je zeker het meest geschikte toestel voor jouw situatie.