Domotica

De werkelijke waarde van een smarthome zit in de combinatie van slimme apparaten

De werkelijke waarde van een smarthome zit in de combinatie van slimme apparaten
Verbeeldingskracht is iets wonderbaarlijks, vooral bij innovaties. Het is namelijk heel moeilijk om iets nieuws voor te stellen. Mensen denken namelijk vanuit een bestaand concept en voegen daar wat aan toe, zodat het nieuwe niet veel verschil kent met het oude. Het is niet voor niets dat de eerste auto leek op een koets zonder paarden, omdat men was gewend aan het concept van een koets. Denk nu eens aan de mogelijkheden van een slim huis of smarthome, waar denk jij dan aan?

Ieder product heeft zijn eigen functionaliteit

Bij smart toepassingen in huis denkt men al heel snel aan afzonderlijke toepassingen, zoals een slimme thermostaat of slimme lampen. Het zijn afzonderlijke producten die worden gebruikt voor één functionaliteit. Om dat duidelijk te maken, nemen de evolutie van lampen als voorbeeld. De meest recente innovatie in verlichting is dat je de kleuren kunt aanpassen met je smartphone of tablet. De intensiteit is op afstand aanpasbaar, net als de kleur. Het licht wordt aangepast aan de behoefte, maar de werking ervan blijft in principe gelijk met hoe men al jaren lampen gebruikt.

Meer mogelijk door smart

Deze slimme lampen worden zo al snel in de categorie van gezellige verlichting geplaatst, maar eigenlijk is er veel meer mogelijk. Door het woordje smart ervoor te plakken, krijgt die lamp eigenlijk veel meer betekenis. Het draait niet meer om de lamp zelf, maar vooral om wat je ermee kunt bereiken. Het gaat niet meer om de lamp, in het smart-tijdperk draait het om verlichting en hoe dat je leven kan verrijken. Door lampen daadwerkelijk smart te gebruiken kun je niet alleen je kamer opleuken, je kunt bijvoorbeeld de intensiteit aanpassen aan je activiteit. Als je opstaat wil je bijvoorbeeld dat het langzaam lichter wordt in de kamer en als je studeert wil je weer een andere lichtintensiteit.

Onderdeel van een ecosysteem

Dat is de eerste echte stap in smart verlichting. De stap erna is dat je intelligentie toevoegt aan het proces en de verlichting automatiseert. Dat is ook waar de waarde van een smarthome duidelijk wordt. Zo wordt de smart verlichting namelijk onderdeel van een smart ecosysteem in huis, waardoor alle smart apparaten met elkaar kunnen communiceren. Dat klinkt wellicht nog wat te moeilijk, maar stel je eens voor dat je slimme beveiligingscamera herkent dat je voor de deur staat. Die camera kan dan een signaal naar andere apparaten in huis sturen, waardoor een keten van geautomatiseerde acties ontstaat. Zo kan de verlichting automatisch worden aangezet op het moment dat je voor de deur staat. Het wordt helemaal comfortabel als je smarthome automatisch de juiste muziek op zet en alvast het koffiezetapparaat aanzet, zodat je meteen kunt genieten van je favoriete koffie.

Directe verbetering van leven

Het is slechts een voorbeeld van innovaties met smart verlichting en hoe langer je erover nadenkt, hoe meer interessante voorbeelden je kunt ontdekken. De sensor van je beveiligingssysteem kan automatisch de lampen aanzetten als er ’s nachts beweging in huis is. Dat is niet alleen handig om inbrekers weg te jagen, maar ook voor als je slaapdronken een glaasje drinken wilt halen uit de keuken en je wilt niet struikelen over losliggend speelgoed. Zo kun je de lampen ook koppelen om een signaal te geven als de koolstofmonoxide- of brandmelder afgaan, zodat mensen met een gehoorbeperking visueel worden gewaarschuwd en op tijd kunnen ontsnappen. Of het systeem kan zichzelf uitschakelen als het merkt dat de laatste bewoner het huis heeft verlaten, zodat er nooit onnodig een lampje brandt. Deze toepassingen zijn niet alleen handig, het is een directe verbetering van je leven.

Een netwerk van oneindige mogelijkheden

De werkelijke waarde van een smarthome zit dus vooral in de koppeling van slimme apparaten die afzonderlijk met elkaar kunnen communiceren. In dit slimme tijdperk is het verstandig om niet alleen meer te kijken naar de afzonderlijke producten, maar om ze juist als onderdeel van een groter geheel te zien. Zie het smarthome dus niet als een huis, maar als een netwerk van oneindige mogelijkheden. Al blijft het natuurlijk wel gewoon nodig om een dak boven je hoofd te hebben. Dat zet me meteen aan het denken: wat zou een smart dak voor je leven kunnen betekenen?