Tuinmeubels

De zomer komt er aan, trek de tuinmeubelen maar uit de schuur!

De zomer komt er aan, trek de tuinmeubelen maar uit de schuur!
Zo tegen de tijd dat het april wordt, beginnen de zonnestralen weer wat warmer te worden. In de middaguurtjes is het dan onder de terrasoverkapping of in een windstil hoekje van het terras goed toeven. Op je vrije middag haal je daarom vol goede moed de tuinset uit de schuur met het idee het er eens lekker van te nemen die middag. Wanneer je echter de stoelen stuk voor stuk naar buiten haalt, zie je je luie middag smelten als sneeuw voor de zon. De kussens voelen klam aan en geven zodanig veel geur af dat je daar echt niet op wil gaan zitten. Dan de tafel en de stoelen. Je had ze toch nog zo zorgvuldig met een sopje afgedaan voordat je ze opborg? Ook de tuinmeubelen zelf zitten onder de schimmelplekken en zoals zich dat op het eerste zicht aan laat zien, is het materiaal zelf ook aangetast. Wat had je moeten doen?

Beschermen en bijhouden

Wanneer je een nieuwe tuinset koopt, is het eerste wat je moet doen er een goede beschermlaag op aanbrengen. Het laagje impregneermiddel, olie of de coating dat er van de fabriek opzit is vaak minimaal en zeker niet genoeg om ze er een winter mee over te laten staan. Daarnaast hebben de tafel en stoelen, in die paar weken of maanden dat je ze vorige zomer gebruikt hebt, onwillekeurig kleine beschadigingen opgelopen. Denk niet, aan aluminium, polyrotan of wicker hoef ik niets te doen want die materialen hebben toch een harde toplaag van zichzelf. Het zijn juist die kleine vrijwel onzichtbare beschadigingen die een perfecte eerste hechting vormen voor algen en schimmels. Ieder materiaal vraagt om zijn eigen specifieke beschermmiddel. Vraag er tijdens aankoop al naar bij je leverancier.

Schoonhouden beperkt het onderhoud

Met alleen periodiek een beschermlaag aanbrengen ben je er niet. Een beschermlaag heeft weinig effect als zich eronder nog vuil bevindt. Daarnaast kunnen er tussentijds vlekken op de tuinmeubels komen die je het best zo snel mogelijk verwijdert. Denk aan vogelpoep, vet, roet van de barbecue en gekleurde voedingsmiddelen. Hoe schoner je in de zomer je tuinmeubels houdt, des te langer ze mooi blijven. Ook al zie je geen noemenswaardige vervuiling, haal toch na een avondje barbecueën de volgende dag even een doekje met een beetje afwasmiddel over de tafel en stoelen. Voorkomen is immers vaak beter dan genezen. Je tuinmeubels gaan daarnaast langer mee wanneer je ze 's avonds binnen zet of onder een overkapping plaatst. Ook het telkens nat worden van regen en dauw is niet bevorderlijk voor je tuinset.