Architectuur

Definitief ontwerp voor De Lorentz in Leiden

Het gebied rondom station Leiden Centraal krijgt de komende jaren een ander gezicht. De gemeente Leiden, Van Wijnen Projectontwikkeling West en toekomstig eigenaar Syntrus Achmea Real Estate & Finance presenteerden woensdag 9 december het definitieve ontwerp van het eerste nieuwbouwproject in de totale herontwikkeling van het Leidse stationsgebied. Het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten is te zien op een groot bord tegenover de ingang van station Leiden Centraal.

Het Leidse stationsgebied is een drukbezocht gebied met dagelijks zo’n 70.000 bezoekers. De huidige inrichting van het gebied oogt kil en sluit niet aan bij de kansen die dit belangrijkste knooppunt van Leiden biedt. Daarom werkt Leiden de komende jaren in fases aan een mooier stationsgebied. Het stationsgebied wordt getransformeerd tot een centrale ontmoetingsplek waar het prettig wonen, werken, winkelen, reizen en verblijven is.

Eerste deel in herontwikkeling

De herontwikkeling van het stationsgebied start met de bouw van de Lorentz, het eerste deel van het Rijnsburgerblok. Paul Laudy (wethouder Bouw en Openbare Ruimte): “De bouw van De Lorentz zal een enorme boost betekenen voor het stationsgebied, maar ook voor de stad. Leiden krijgt eindelijk een waardige entree tot haar stad, waar het ook nog aangenaam vertoeven is. De Lorentz helpt de uitstraling van ons stationsgebied te veranderen van saai en grijs naar levendig en modern.”

Definitief ontwerp voor De Lorentz in Leiden

Ontwerp

De Lorentz wordt een multifunctioneel gebouw van ruim 50.000 m2. Het is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten en bestaat uit een donkerkleurig plintgebouw met daar bovenop drie lichtkleurige torens van verschillende hoogte. In de vierlaagse plint bevinden zich op de begane grond aan het Stationsplein en de Stationsweg winkels en horeca. Aan de nieuwe woonstraat (ter hoogte van voormalig Club70) komen kantoren en woningen. In de kelder is een openbare fietsenstalling voorzien. In het hart van het plintgebouw bevindt zich straks een parkeergarage. Het dak van het plintgebouw wordt ingericht met terrassen en beplanting. Willem-Jan Neutelings (Neutelings Riedijk Architecten): “Het ontwerp verbindt de relatief kleine schaal van de Leidse binnenstad met de grotere schaal van het Leiden Bio Science Park. Doordat de torens teruggelegen op een plint zijn geplaatst sluit het geheel zich aan bij zowel de schaal van de straat als die van de stad.

Fases

Het Rijnsburgerblok wordt ontwikkeld in twee fasen: het plintgebouw met de twee woontorens aan het Stationsplein wordt als eerste gebouwd. Daarna volgt een kantoortoren aan het Schuttersveld. Theo Rook (regiodirecteur Van Wijnen Projectontwikkeling West): “In eerste oogopslag lijkt dit definitieve ontwerp veel op het eerdere, voorlopige ontwerp. Toch is dit uitgewerkte definitieve ontwerp een onmisbare stap in de totstandkoming van het gebouw. Nu kunnen we de bouw écht gaan voorbereiden. Het is een eer om dit te ontwerp straks te mogen realiseren.”

Vastgoedbeheer

Syntrus Achmea neemt namens het Achmea Dutch Value Added Residential Partnership het vastgoed in beheer dat in de eerste fase wordt opgeleverd: 167 appartementen in de vrije sector huur, ca. 1.800 m2 retail / horeca en ca. 4.000 m2 kantoor. Rob Vester (director Syntrus Achmea Real Estate & Finance): “Het Leidse Stationsgebied is een top locatie. Het station Leiden Centraal is een van de grootste OV-knooppunten van Nederland. Het ligt vlakbij Schiphol. Daarnaast verbindt het gebied een historische binnenstad vol unieke monumenten met een modern Bio Science Park. Dit stationsgebied biedt enorme potentie om prettig te wonen, te werken en te verblijven.”

Waar gisteren morgen ontmoet

Het Leidse stationsgebied is de enige plek in Nederland waar een historische binnenstad en een belangrijk sciencepark zo dicht bij elkaar liggen. Kortom: het is een plek waar gisteren morgen ontmoet. Onder dit motto zullen alle ontwikkelingen in het Leidse stationsgebied de komende tijd zichtbaar gemaakt worden.

Planning

Het bestemmingsplan wordt in januari 2016 aan de Leidse gemeenteraad voorgelegd. De start bouw van de eerste fase van De Lorentz staat gepland voor de zomer van 2016. De voorbereidingen zijn momenteel al zichtbaar in het stationsgebied.