Overnames en merges
Tot in 2014 maakte DencoHappel – toen nog gekend onder de naam GEA Happel België-Luxemburg – deel uit van de GEA Air Treatment Division, die op zijn beurt deel uitmaakte van de GEA Heat Exchanger Group. De GEA Air Treatment Division, die zich met zijn luchtbehandelingssystemen (luchtgroepen, ventilo-convectoren, plafondcassettes, luchtverhitters, dakextractoren, luchtgordijnen, klimaatkasten, zwembadontvochtigers etc. vooral op de projectmark richt, realiseerde in 2013 een omzet van 297 miljoen euro, waarvan 29,64 miljoen gerealiseerd door GEA Happel België - Luxemburg.Toen de investeringsgroep Triton eind 2014 de GEA Heat Exchangers Group overnam van de technologiegroep GEA, besloot Triton de GEA Air Treatment Division, waaronder GEA Happel maar ook het van oorsprong Engelse luchtbehandelingsbedrijf Denco, te herdopen tot DencoHappel, als één sterke, overkoepelde merknaam, maar met respect voor de wortels van de luchtbehandelingsdivisie.
In 2016 nam Triton binnen diezelfde sector nog een belangrijke speler over: Fläkt Woods, een van oorsprong Zweedse organisatie die door de jaren heen was uitgegroeid tot wereldleider in luchttechnologie voor de HVAC-sector en dat over de 5 kritische luchtbehandelingstechnologieën heen: Air Movement, Air Treatment, Air Management, Air Diffusion en Air Distribution. Fläkt Woods commercialiseerde de merken Caryaire, Iloxair, Semco en Climate Consult. Merken die nu, samen met DencoHappel, alle gaan opereren onder de naam FläktGroup.
Synergieën voor totaaloplossingen
“DencoHappel heeft zich steeds onderscheiden door zijn hoge kwaliteitsnormen en duurzaamheid, en door zijn oplossingen op maat die energie-efficiëntie en een lage CO2-uitstoot garanderen. De producten munten uit door zowel de zeer slimme controle- en regelsystemen, de efficiënte aanpasbaarheid aan een brede waaier aan toepassingen, en de probleemloze systeemintegratie als door de lange productlevensduur en lage onderhoudskosten”, legt Nico Geeraerts, nieuwe managing director van FläktGroup Belgium uit. “Het is precies door deze hoge normen zo consequent na te streven bij elke innovatie die we op de markt brachten, dat we zijn uitgegroeid tot onbetwiste marktleider in luchtbehandeling voor de projectmarkt. Onder de nieuwe naam FläktGroup Belgium gaan we hierop blijven inzetten om onze marktpositie te bestendigen én gaan we de bestaande organisatie zo goed mogelijk stroomlijnen en versterken om nog verder te groeien.Uiteraard gaan we vooral de fantastische kansen die de samensmelting met de andere merken binnen de FläktGroup ons bieden met beide handen grijpen. Dankzij de overname- en mergestrategie van Triton zijn wij als FläktGroup nu immers de grootste speler in luchtbehandeling en ventilatie ter wereld, met een omzet van 700 miljoen euro, waarvan 640 miljoen in Europa. Met heel veel producten in portefeuille die complementair zijn en met enorm veel kennis. Deze complementaire producten en kennis willen we optimaal benutten om onze klanten meer dan enkel producten te kunnen aanbieden, maar echte totaaloplossingen. We zetten met andere woorden resoluut in op een ‘system approach’, op klantvriendelijkheid en op energie-efficiëntie.”
Eerste vruchten
“De synergieën met onze zusterbedrijven wereldwijd werpen trouwens nu al hun eerste vruchten af”, gaat Nico Geeraerts verder. Zo stellen we tijdens de 8 seminaries die in maart plaatsvinden, onder andere onze revolutionaire ultrasone VAV-regelaars en debietregelbare koelbalken voor.De nieuwe ultrasone VAV-regelkleppen detecteren en analyseren de gemiddelde luchtsnelheid met zorgvuldig ontwikkelde UltraSound-algoritmes. Dankzij deze UltraSound-technologie wordt de luchtstroom bij zowel lage als hoge luchtsnelheden geanalyseerd met een hoge graad van nauwkeurigheid. Deze regelkleppen zijn eenvoudig te installeren: een extra veiligheidsafstand rondom de regelklep is niet nodig. Een voeler in de luchtstroom evenmin. Geen voeler betekent geen stofophoping en ook geen risico op lawaai.
Ook de innovatieve debietregelbare koelbalken die we op deze seminaries voorstellen, blinken uit in installatiegemak. Ze zijn uitgerust met FPC (Flow Pattern Control-uitblaaspatroonregeling).
Daarnaast zijn deze koelbalken voorzien van een drukonafhankelijke PI-functie die zorgt voor een betrouwbare modulerende debietsregeling die volledig afgestemd kan worden op ieders behoeften, aangezien deze kan gekoppeld worden aan een CO2-voeler (luchtkwaliteit) en aan een aanwezigheidsvoeler (temperatuur). De moeilijkheid bij de ontwikkeling van deze regeling voor onze R&D-afdeling bestond er vooral in om het ‘coanda’*-effect te garanderen bij om het even welke omgevingscondities en in elk werkingsregime. Hun taak werd succesvol afgerond met de ontwikkeling van deze PI-functie waarmee een vooruitstrevend klimaatregelingssysteem gecreëerd kan worden dat geschikt is voor elk modern en gesofisticeerd gebouw.
(* het coanda-effect verzekert een aangenaam comfort in iedere ruimte door de lucht zodanig in te blazen dat een zo homogeen mogelijke temperatuur zonder tochtverschijnselen wordt gecreëerd).