Het No Roof To Waste programma is opgebouwd uit twee pijlers:
1. Focus op recyclage
2. Een plat dak is meer dan juist maar een dak
1. Focus op recyclage
Onder het motto “Wij verzamelen onze snijresten, jij toch ook ?” zet Derbigum de dakdekkers aan om mee in het recyclageverhaal te stappen en hun bitumen snijresten te verzamelen.Sinds jaren recycleert Derbigum in zijn eigen recyclage-afdeling zijn productieresten die overblijven bij de productie van de rollen. Daarnaast worden er ook opgehaalde snijresten van op werven verwerkt, en oude dakbanen opgehaald in nauwe samenwerking met slopers van industriële gebouwen.
Jarenlange ervaring en onderzoek hebben geleid tot het huidige, gepatenteerde recyclageproces. Het resultaat : een nieuwe, volwaardige bitumen grondstof dat opnieuw kan gebruikt worden voor de productie van dakbanen.
Momenteel wordt er zo’n 4000 ton bitumen per jaar gerecycleerd. Wanneer in 2020 de recyclage-afdeling uitgebreid wordt, zal dit meer dan 5000 ton bedragen.
Vandaag is Derbigum in staat om een vijfde van zijn jaarlijkse verbruik van primaire grondstoffen te vervangen door deze secundaire, gerevaloriseerde grondstoffen. Maar hier stopt het niet ! Derbigum is vastbesloten om tegen eind 2020 zijn afhankelijkheid van primaire grondstoffen met een kwart te verminderen en te gaan naar een inzet van 25% secundaire, gerevaloriseerde grondstoffen. Een vierde van de ingezette grondstoffen zal dan bestaan uit gerecycleerd bitumen.
85% van alle snijresten op de werven wordt nog steeds gewoon weggegooid. Met het programma No Roof To Waste wil Derbigum hier verandering in brengen.
De dakdekkers die mee in het No Roof To Waste programma stappen, ondertekenen het charter en ontvangen een gratis mini-bigbag. In deze mini-bigbag kunnen zij direct hun bitumen snijresten op de werf inzamelen. Deze mini-bigbag kan op zijn beurt gratis leeggemaakt worden in de grote bigbags die bij onze deelnemende verdelers staan. Wij zorgen voor de verdere ophaling en zo worden de snijresten voor 100% gerecycleerd.
Recycleren doe je niet enkel vandaag maar ook morgen.
Ook oude bitumen dakbanen hoeven niet persé bij het afval terecht te komen. Zij kunnen eveneens tot nieuwe grondstof omgevormd worden. Opdat de dakdekker zijn klant kan geruststellen dat zijn dakbanen aan het einde van hun levensduur ervan correct gerecycleerd worden, werd het terugnamecertificaat ontwikkeld. Deze verbintenis tussen Derbigum en de klant stipuleert dat de waterdichting van zijn dak later gerecycleerd zal worden volgens de beste technieken op dat moment beschikbaar.Extra voordeel voor deelnemende dakdekkers
De dakdekkers die deelnemen aan het No Roof To Waste programma krijgen nog een extra voordeel : Derbigum maakt gratis reclame voor hen als milieubewuste plaatser : een Futureproof Dakdekker.In ruil voor hun engagement worden zij geregistreerd op een lijst van geëngageerde duurzame dakdekkers. Deze lijst wordt door Derbigum doorgegeven aan architecten, voorschrijvers en aannemers.
2. Een plat dak is meer dan enkel maar een dak
No Roof To Waste is ook meer doen met een plat dak. De beschikbare ruimte wordt steeds kleiner, en is meer en meer onderhevig aan strenge regels. Een plat dak nuttig gebruiken is dus een slimme zet. Met deze boodschap richt Derbigum zich tot architecten en voorschrijvers zodat zij beter en bewuster de reflex hebben om een plat dak ook nuttig in te vullen.Hoe een plat dak nuttig gebruiken ?
- Als extra leefruimte, denk maar aan een terras of een dak dat gedeeltelijk terras, gedeeltelijk groendak is.
- Als buffer voor regenwater, een groendak vertraagt het afvloeien van regenwater. Een eenvoudige manier om bij hevige regenval wateroverlast te voorkomen. Maar er bestaan ook afvoersystemen, speciaal ontworpen om een deel van het regenwater op het dak te bufferen of zelfs te stockeren.
- Als recreatieplaats, iets minder van toepassing voor kleine daken, maar er zijn al platte daken uitgevoerd waarop een basketbalterrein, een (klein) golfterrein of zelfs een heus voetbalveld aangelegd werd.
- Als extra opbrengst, duurzame energie wint nog altijd aan belang. Zonnepanelen zijn dus nog steeds een goede investering.
Voor elk van deze daktypes (en veel meer) heeft Derbigum wel een dakbaan die van toepassing kan zijn. De unieke samenstelling, de grote weerstand en de specifieke afwerkingen aan de bovenzijde van de dakbanen zorgen ervoor dat een Derbigum-dakbaan steeds een goede keuze is.
No Roof To Waste gaat verder dan enkel het inzamelen van snijafval of oude bitumineuze dakbanen, het is een hele bewustwording, voor ons, voor de dakdekker, voor de klant, voor de architect, voor de handelaar.