De wachtlijsten voor een plaats in een bestaande zorgvoorziening voor jongeren met een beperking zijn vandaag heel erg lang. Het is in Vlaanderen een bijzonder nijpend probleem dat al jaren aansleept en maar niet opgelost raakt. De ouders van dertien jongeren uit het Leuvense bleven echter niet bij de pakken zitten en richtten in 2014 de vzw HONK op. Via de vzw organiseren de ouders al enkele jaren een dagwerking voor de jongeren. Vandaag huist de vereniging nog in de Noormannenstraat, waar ze met de hulp van drie begeleiders en enkele vrijwilligers elke week verschillende activiteiten organiseren voor de vriendengroep. Na de dagactiviteiten trekken de jongeren weer huiswaarts, maar net zoals iedereen dromen zij ook van een eigen stek waar ze zelfstandig kunnen wonen.
En die droom - een eigen Honkhuis - komt binnenkort uit, want projectontwikkelaar Resiterra startte zonet met de bouw van de woondroom van de 13 jongeren. Het Honkhuis telt vier verdiepingen en heeft een bewoonbare oppervlakte van bijna 1.100 vierkante meter.
De Hertogensite is een bewuste keuze geweest van de vzw Honk. De ligging pal in het verkeersluwe centrum van Leuven zorgt ervoor dat de meeste activiteiten dicht in de buurt zullen plaatsvinden. Zo zullen de jongeren in vele gevallen zelfstandig naar deze activiteiten kunnen gaan. Vzw Honk zet ook nadrukkelijk in op (begeleid) werken. Ook daarvoor is deze ligging ideaal.
Hertog I: nieuwe parel aan kroon van Hertogensite
Tegelijk met de realisatie van het Honkhuis begint Resiterra ook met de bouw van Hertog I. Deze nu al iconische woontoren is een ontwerp van de Britse toparchitect David Chipperfield en verrijst pal in het midden van de Hertogensite. Met zijn hoogte van 50 meter wordt dit één van de hoogste woonprojecten in Leuven.De 14 verdiepingen tellende toren telt in totaal 24 appartementen met twee of drie slaapkamers, en bovenaan een penthouse dat de hele bovenste verdieping inneemt. De bewoners van de toren kunnen zich op het gelijkvloers in het zweet werken in hun eigen fitnessruimte.
Aansluitend op de woontoren komen er nog eens 9 stadswoningen en een gebouw met 6 appartementen. De stadswoningen, die tussen de opengelegde Dijle en de Aa liggen, hebben allemaal vier bouwlagen, een stadstuin en drie terrassen. De woningen zijn ook volledig aanpasbaar aan de wensen van de bewoners. Zo kunnen de woningen eenvoudig ingericht worden als gezinswoning, een woning met werkruimte of als zorgwoning.
Resiterra hecht op de volledige Hertogensite veel belang aan de mobiliteit. Zo krijgt het project Hertog I een ondergrondse parking van twee verdiepingen, die plaats biedt aan 48 wagens.
De verkoop loopt ondertussen als een trein. In de woontoren zijn nog maar drie appartementen beschikbaar. Resiterra bracht ook al drie van de negen stadswoningen aan de man/vrouw. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners midden 2023 hun intrek nemen in hun nieuwe woning.