Bedrijfsnieuws

Dewaele doet dubbele overname

Dewaele doet dubbele overname
Dewaele Vastgoedgroep, de grootste onafhankelijke vastgoedmakelaar in ons land, wordt nog wat groter. Het familiebedrijf breidt zijn actieterrein in Limburg stevig uit met de dubbele integratie van zowel Immo Groep 5 - met vestigingen in Hasselt en Genk- als RZK, één van de oudste en grootste vastgoedkantoren van Hasselt. Daarmee groeit de groep ineens naar 48 kantoren in eigen beheer. “Soms vallen de stukken van de puzzel prachtig ineen”, zegt CEO Sofie Spriet. “Dit is zo’n moment. We verwelkomen in één klap 23 nieuwe collega’s en worden met vier kantoren in Limburg meteen één van de grotere vastgoedexperten in de meest betaalbare provincie van Vlaanderen.”

De tijd dat Dewaele een louter West-Vlaams verhaal schreef, ligt ver achter ons. Het familiebedrijf – destijds in 1984 begonnen met één kantoor in Brugge – bouwde zijn netwerk jarenlang gestaag uit volgens het olievlekprincipe: nieuwe kantoren openen, ze lokaal verankeren en van daaruit voortbouwen. Sinds 2019 wordt die organische groei aangevuld met integraties.

“Eerst kwam Antwerpen, met de komst van First Immo. Later volgde Noa Real Estate in Brussel en recent gingen we in Oost-Vlaanderen in zee met luxemakelaar Thebae Fine Estates. Op die manier hebben we intussen heel wat integratie-expertise opgebouwd. In combinatie met de komst van An Beenders als integratiemanager liggen de kaarten nu perfect voor ons Limburgse expansieverhaal.”

CEO Sofie Spriet


Dewaele Vastgoedgroep zette pas in november vorig jaar voet aan de grond in Limburg, met de overname van Immo Beenders. Nog geen halfjaar later gaat de groep ineens van één naar vier kantoren: na Maaseik heeft Dewaele nu ook een vestiging in Genk en twee in Hasselt.

Expansie

Het is de eerste keer dat Dewaele in één klap twee nieuwe merken – RZK en Immo Groep 5 – integreert. De schaalgrootte helpt Dewaele om zich op minder bekend terrein als merk in de markt te zetten, maar brengt ook aandachtspunten met zich mee. Om het hele proces in goede banen te leiden, vormt CEO Sofie Spriet een tandem met An Beenders. De zaakvoerster van vastgoedkantoor Immo Beenders – en een rasechte Maaseikse – ging vijf maanden geleden in zee met Dewaele en is vandaag expansie- en integratieverantwoordelijke voor Limburg.

“We beseffen absoluut dat dit verhaal veel verandering teweegbrengt voor alle nieuwe collega’s. We willen hen daarin de komende maanden zo goed mogelijk begeleiden en tijd geven. Puur zakelijk zorgt de omvang van deze transitie uiteraard voor een aantal efficiëntie- en schaalvoordelen. Zo kunnen we alle Limburgse collega’s straks samen opleiden, waardoor ze elkaar meteen ook beter leren kennen. En net als ons cliënteel kunnen de nieuwe medewerkers gebruikmaken van de groepsvoordelen die Dewaele biedt.”

Integratieverantwoordelijke An Beenders


Broer en zus, vader en dochter

Dat Dewaele Vastgoedgroep recent twee keer door het eigen personeel bekroond is tot beste werkgever, kan de integratie in de “familie van warme winnaars” alleen maar ten goede komen. RZK bouwt net als Dewaele bovendien voort op een familietraditie die intussen twee generaties terug gaat. In 1966 sloegen Pros Roosen en Lode Colson de handen in elkaar en startten Runkster Zakenkantoor op. Gaandeweg groeide het kantoor uit tot één van de grootste vastgoedkantoren in Hasselt. In 1993 namen Jan Colson en Cathérine Colson (broer en zus) de fakkel over.

“Nu bijna 56 jaar en een tweede generatie later staat RZK nog steeds bekend voor zijn goede reputatie en service. RZK heeft een enorme expertise opgebouwd in het ontzorgen van zijn verhuurders. Naast een dynamisch verkoopteam zijn ze marktleider inzake rentmeesterschap en verhuur in Hasselt. Ze beheren maar liefst om en bij de 850 panden voor eigenaars en investeerders.”

Integratieverantwoordelijke An Beenders.


Ook bij Immo Groep 5 zijn de familiebanden duidelijk aanwezig. In 2013 werd het vastgoedkantoor opgericht door onder anderen ondernemer Philippe Bijnens, die de dagelijkse leiding vervolgens doorgaf aan dochter en zaakvoerster Catherine Bijnens. Immo Groep 5 heeft vestigingen in Hasselt en Genk en is gespecialiseerd in de verkoop van bestaand vastgoed en nieuwbouwprojecten. Geografisch sluit die spreiding mooi aan met de eerdere overname van Immo Beenders in Maaseik.

“De komst van Dewaele zal ervoor zorgen dat Immo Groep 5 klaar is voor de toekomst. Ze hebben bovendien een heel sterke juridische expertise, die de kwaliteit van de dienstverlening waarborgt. Vanaf de start is er zowel bij RZK als Immo Groep 5 ook een groot enthousiasme voor de levenspartnervisie van Dewaele, die zo ook in Limburg vorm zal krijgen. We willen klanten kunnen bijstaan in elke vraag rond vastgoed in elke fase van het leven. Onze nieuwe partners hebben een sterke focus op verkoop, verhuur en rentmeesterschap, maar het is ook de bedoeling om onze andere specialisaties (bedrijfsvastgoed, investeringsvastgoed, syndicus-activiteiten, doe-het-zelfverkoop, luxevastgoed) in Limburg verder uit te bouwen. Onze komst en toekomstplannen brengen voor de provincie bovendien extra werkgelegenheid met zich mee.”

Integratieverantwoordelijke An Beenders


Meest betaalbare provincie

De uitbreiding in Limburg komt er niet toevallig. De coronapandemie heeft de vraag naar vastgoed drastisch veranderd. Huizen zijn nog een pak populairder geworden dan appartementen, en al helemaal als ze een tuin hebben of in het groen liggen. Het toegenomen thuiswerk maakt de afstand tot het werk voor veel kandidaat-kopers dan weer voor velen minder doorslaggevend. Limburg heeft voor kandidaat-kopers met zulke wensen de juiste troeven voor een haalbare prijs. Meer nog: het is de goedkoopste provincie van Vlaanderen, blijkt uit cijfers van Statbel. Gemiddeld kost een gesloten of halfopen bebouwing er 225.000 euro. Voor een open bebouwing betaal je er gemiddeld 289.000 euro. Ter vergelijking: in het aanpalende Vlaams-Brabant, de duurste provincie van het land, is dat 325.000 euro (44% duurder) en 425.000 euro (47% duurder).

“De voorbije twee coronajaren bloeide de verkoop van residentieel vastgoed enorm op en dat is in Limburg niet anders. Door de directe en indirecte gevolgen van de coronapandemie ontstond een nieuwe kijk op wonen, met een grotere vraag naar meer ruimte en meer wooncomfort. Twee zaken die we in Limburg zeker nog kunnen aanbieden voor een haalbare prijs.”

Integratieverantwoordelijke An Beenders


Groeien en blijven groeien

Dewaele Vastgoedgroep – nu maar liefst 280 medewerkers en 48 kantoren sterk – wil tegen 2025 een zeventigtal vastgoedhuizen runnen in Vlaanderen en Brussel.

“Er zijn dus absoluut nog verdere expansieplannen, waarbij verschillende gesprekken lopen in tal van regio’s. Maar we overhaasten niets: het is belangrijk dat we de klik, de match en het DNA voelen én dat de vastgoedteams de langetermijnvisie van onze groep onverkort delen.”

CEO Sofie Spriet