Bij boringen naar diepe geothermie wordt gezocht naar water in diepe aardlagen dat zo heet is, dat de warmte gebruikt kan worden als energiebron. In Vlaanderen is het potentieel voor diepe aardwarmte het grootst in de Kempen. Maar omdat gedetailleerde kennis over de ondergrond bij ons nog ontbreekt, bestaat de kans op misboringen. Bedrijven durven daardoor het risico niet te nemen. Voorlopig heeft alleen VITO een proefproject uitgevoerd op de Balmatt-site, en dat ook succesvol afgerond.
Warmte belangrijke hernieuwbare energiebron
Het potentieel van diepe geothermie wordt in Vlaanderen hoog ingeschat. Naast zon en wind, is ook warmte voor minister van Energie Bart Tommelein een belangrijke hernieuwbare energiebron. ‘We werken al met restwarmte van bedrijven, maar van bestaande warmte in de diepe aardlagen maken we voorlopig nog geen gebruik. Met de garantieregeling wil ik daar verandering in brengen. De leemte die zou ontstaan door het wegvallen van hernieuwbare energie uit grote biomassacentrales, kunnen we dan deels opvullen met diepe geothermie.’Bedrijven die boringen in diepe aardlagen willen doen, zullen een dossier kunnen indienen bij de Vlaamse regering. Mocht na de boringen blijken dat het geschatte vermogen niet wordt gehaald, dan kan de Vlaamse overheid bepaalde kosten terugbetalen. De bedrijven dragen zelf ook bij aan die garantieregeling door de betaling van een premie.
De Vlaamse regering heeft zich voor de garantieregeling gebaseerd op het Nederlandse systeem. Dankzij die regeling durfden bedrijven daar het risico te nemen en is de kennis van de ondergrond aanzienlijk verhoogd. ‘Diepe geothermie is bij onze noorderburen al veel langer een reguliere hernieuwbare bron. Met onze garantieregeling wil ik voor een doorbraak zorgen voor aardwarmte in Vlaanderen’, besluit Bart Tommelein.