Algemeen

Dieptepunt bouwcrisis lijkt achter de rug

Dieptepunt bouwcrisis lijkt achter de rug
De Bouwunie-Barometer, die elk kwartaal de gezondheid van de bouwsector meet, noteert dit keer 97,5 punten. Dit is bijna een punt hoger dan het vorige kwartaal. "Na een jaar vol diepterecords lijkt het ergste achter de rug," zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Ondanks deze lichte verbetering blijft Bouwunie voorzichtig optimistisch. Volgens Waeytens is het ondernemersvertrouwen nog steeds niet hersteld tot een gezond niveau van 100 punten. "Sterker nog, sinds het derde kwartaal van 2021 is de Barometer niet meer uit het rood gekomen," voegt hij toe.

De Vlaamse kmo-bouwbedrijven blijven kampen met een laag werkvolume en een beperkte winstgevendheid, vooral veroorzaakt door de trage vooruitgang in de woningbouw. Slechts 20% van de bouwbedrijven ziet een toename in het werk, en slechts de helft van hen werkt momenteel met winst. Dit blijft een bron van zorg binnen de sector.

Waeytens benadrukt dat de volgende regeringen dringend moeten ingrijpen om de broodnodige impuls aan de bouwsector te geven. Hij waarschuwt dat maatregelen zoals het verhogen van het btw-tarief voor renovatieprojecten van 6% naar 9% - zoals voorgesteld in de federale regeringsplannen - niet zonder compenserende maatregelen kunnen worden doorgevoerd. Om de sector uit het slop te halen, pleit Bouwunie opnieuw voor een verlaagd btw-tarief op sloop en heropbouw, ook bij verkoop. Daarnaast vraagt de organisatie om ook voor de nieuwbouw van een doorsnee woning een verlaagd btw-tarief in te voeren.

bouwbarometer
Een positief signaal uit de Bouwunie-Barometer is dat de orderboekjes van bouwbedrijven voor het tweede kwartaal op rij iets beter gevuld raken. Bij 29% van de bedrijven zijn de opdrachten nu voor minstens zes maanden of langer verzekerd, terwijl dat eind vorig jaar nog maar 15% was. Ook het aantal bedrijven met werk voor drie tot zes maanden is toegenomen, van 32% eind vorig jaar naar 43% in het tweede kwartaal van dit jaar. Tegelijkertijd daalt het percentage bedrijven met minder dan drie maanden aan opdrachten van 43% naar 35%.

Ondanks deze verbeteringen blijft de winstgevendheid een punt van zorg. Slechts 52% van de bedrijven draait momenteel winst, terwijl 4% zelfs met verlies moet werken. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de woningbouwcrisis, die voortkomt uit het hoge btw-tarief op nieuwbouw. Andere factoren zoals stabiel gebleven, maar nog steeds hoge materiaalprijzen, stijgende hypothecaire rentevoeten, oplopende loonkosten en een groeiend aantal wanbetalers dragen bij aan deze situatie.

Een lichtpuntje in de sector is dat Vlaamse kmo-bouwbedrijven niet langer van plan zijn om personeel te ontslaan. Sterker nog, een klein aantal bedrijven (13%) overweegt zelfs om extra personeel aan te nemen, wat hoop biedt voor de toekomst van de sector.