Vastgoed

Direct huren bij een eigenaar: waarop moet je letten?

Ben je van plan om direct te huren bij een eigenaar? Er zijn allerlei redenen om particulier te huren, maar je moet wel wat aandacht besteden aan de details in het huurcontract en aan de kosten. In dit artikel krijg je enkele aandachtspunten en tips. Dit is waar je op moet letten als je een woning huurt op de vrije markt.

Let op de kosten

De kale huurprijs is niet de enige kostenpost bij een huurwoning:
  • Vraag na of gas, water en licht bij de huurprijs zijn inbegrepen, en zo niet: worden de rekeningen naar jou gestuurd of naar de eigenaar?
  • Achterhaal wie er opdraait voor eventuele onderhouds- en reparatiekosten. Wat gebeurt er als bijvoorbeeld de centrale verwarming opeens kapot gaat, of als er onverhoopt een ruit wordt ingegooid?
  • Ga ook na hoe de zaken geregeld zijn voor gezamenlijke ruimtes als fietsenstallingen, garages en dakterrassen. Wie betaalt de verlichting, wie maakt er schoon en wordt daar maandelijks een bedrag voor betaald?

Controleer het huurcontract

Het is altijd cruciaal om de huurovereenkomst goed na te lezen, maar bij een particuliere verhuurder des te meer. Let bijvoorbeeld goed op de opzegtermijn, zowel voor de huurder als de verhuurder. Tegenwoordig worden er veel huizen slechts tijdelijk verhuurd. Geen probleem als je ook maar voor een beperkte periode wil huren, maar zo’n tijdelijk huurcontract kan wél problematisch zijn als je voor meerdere jaren een huis wil huren.

Tip: bekijk van tevoren al eens een standaard huurcontract, zo heb je vast een idee van wat er zoal in moet staan. Ook kun je je contract eens laten nalezen door iemand die er verstand van heeft, zoals een jurist.

Direct huren bij eigenaar: overige aandachtspunten en tips

Als je let op de kosten en het huurcontract goed naleest, dan ben je al een heel eind. Ook kun je nog de volgende dingen doen:
  • Vraag na hoe de woning verzekerd is en ga ook na of je eventueel zelf nog dingen bij zou moeten verzekeren.
  • Google de verhuurder in kwestie eens. Wie weet kom je wel positieve of negatieve reviews tegen.
  • Maak zeker foto’s wanneer de staat van bevinding wordt opgesteld. Met een grondige en accurate omschrijving kun je later veel problemen voorkomen.