Vastgoed

Discriminatie op de huizenmarkt. Realiteit of fabeltje?

Nogal wat verhuurders willen hun pand of appartement niet verhuren aan iemand met een buitenlandse naam, een fysieke beperking of een uitkering. Racisme en andere vormen van discriminatie op de huurmarkt komen vaker voor dan gedacht, zo blijkt ook uit onderzoek van de Universiteit Gent.

Onderzoek naar discriminatie op Gentse huurmarkt

De stad Gent en de Universiteit Gent verrichtten vorig jaar een onderzoek naar discriminatie op de huurmarkt in Gent. Ze reageerden op bijna 1.500 advertenties voor huurwoningen en –appartementen. Ze contacteerden de verhuurders en makelaars telkens aan de hand van twee fictieve huurders: iemand met een discriminatieachtergrond en een controlepersoon. Die twee personen hadden identiek dezelfde eigenschappen, behalve dan de etnische afkomst, een beperking of een andere inkomensbron. Zo konden de onderzoekers nagaan of verhuurders discrimineren op basis van etnische afkomst, fysieke beperking of sociale uitkering.

In één op de drie gevallen is er discriminatie bij personen met een vreemde naam of met een fysieke beperking. Voor personen met een sociale uitkering stijgt de discriminatie tot bijna één op de twee. Wie bijvoorbeeld een Arabische, Turkse of Oost-Europese naam heeft of leeft van een uitkering, wordt vaak bij voorbaat geweigerd.

Homans: “hallucinante cijfers”

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) vindt de resultaten van het onderzoek hallucinant. “Elke keer dat iemand wordt gediscrimineerd, is een keer te veel,” zei de minister. Homans bekijkt nu hoe ze de wetgeving kan bijsturen en of ze maatregelen kan doorvoeren die de sociale verhuur versterken en inkomenszekerheid garanderen. Van ‘mystery calls’ en andere praktijktests – in de aard van het onderzoek aan de UGent – is de minister absoluut geen voorstander.

Vastgoedsector verplicht om solvabiliteit te controleren

Het CIB Vlaanderen en het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars, vertegenwoordigers van de Vlaamse vastgoedsector, benadrukken dat zij verplicht zijn om te controleren of een huurder solvabel is: heeft de huurder voldoende inkomen om een bepaald pand te huren? Het is helemaal niet de bedoeling, benadrukt de sector, om zwakke huurders te discrimineren of hen de toegang tot de private huurmarkt te ontzeggen. De sector werkt regelmatig samen met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en keurt elke vorm van discriminatie nadrukkelijk af.