Vastgoed

Dit moet je weten voor je gaat samenwonen met vrienden

Samenwonen met vrienden of cohousing is voor veel mensen een ideale ‘tussenstap’. Ze willen het ouderlijke huis uit (of zijn op kot geweest en staan niet te springen om terug bij hun ouders in te trekken), maar hebben nog niet genoeg geld om een appartement te kopen. Door samen met vrienden te huren, kun je aardig wat woonoppervlak veroveren én de kosten delen. Ideaal, toch? Zéker als je deze tips in acht neemt.

Goede afspraken, goede vrienden

Voordat jullie je nieuwe woonst betrekken, is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken. Wie betaalt de huurwaarborg? En wat als er iemand wil vertrekken voordat het huurcontract is afgelopen? Maar ook dagdagelijkse zaken, zoals het type internet- en televisieabonnement dat jullie zullen nemen, hoe jullie het poetswerk zullen verdelen en wie wanneer de badkamer mag gebruiken, bespreek je het best op voorhand om strubbelingen te vermijden. Voor de betalingen kunnen jullie een gemeenschappelijke rekening openen, of een vaste persoon laten betalen en jullie individuele bijdragen terugstorten naar hem of haar.

Als het toiletpapier op is …

Het lijkt logisch om samen boodschappen te gaan doen, zeker als jullie een gemeenschappelijke rekening hebben. Toch is het belangrijk om ook hierrond afspraken te maken. Want terwijl jullie allemaal wc-papier nodig hebben, moet die dure reukkaars voor op het salontafeltje misschien niet meteen met de gemeenschappelijke kaart betaald worden … En wie gaat er wanneer winkelen? Samen koken en samen eten is gezellig, maar om gezellig te houden, regelen jullie de financiën best meteen eerlijk – bijvoorbeeld met behulp van een app zoals Splitwise of Cost Split.

Samenwonen is ook: samen leuke dingen doen

Je denkt misschien dat het alleen voorkomt bij koppels die al vijftig jaar getrouwd zijn, maar ook jou en je vrienden kan het overkomen als je niet oppast: naast elkaar gaan leven en het contact laten verwateren tot jullie elkaar alleen nog eens toevallig tegenkomen op de gang. Laat het zo ver niet komen en trek voldoende tijd uit om samen iets leuks te doen: gezelschapspelletjes spelen, iets gaan drinken, …