Binnenafwerking

Dit zijn de valkuilen bij het bezetten van muren in jouw woning

Dit zijn de valkuilen bij het bezetten van muren in jouw woning
Foto: kosten-stukadoor.be
Wanneer je gaat bouwen of verbouwen is de kans bijzonder groot dat er stucwerk bij zal komen kijken. Dit hoeft geen enkel probleem te zijn, alleen is het zo dat het merendeel van de mensen er voor zullen kiezen om dit stucwerk uit te besteden aan een gespecialiseerde vakman. Dat is ook niet meer dan normaal. Het moet namelijk gezegd dat stucwerk een vak apart is. Bovendien spreekt het voor zich dat je altijd zal willen dat het stucwerk op de meest optimale manier wordt uitgevoerd. Alleen op deze manier wordt namelijk voorkomen dat de uitstraling van het interieur op negatieve wijze wordt beïnvloed. Dit gezegd zijnde is het nog steeds zo dat ook stukadoren geconfronteerd kunnen worden met bepaalde valkuilen. Welke nu precies de belangrijkste van deze valkuilen zijn vertellen we je graag op deze pagina!

1.) Het niet schoon en stofvrij maken van de muur

Voordat stucwerk wordt toegepast is het altijd van belang om er voor te zorgen dat dit gebeurt op een muur die schoon en vooral stofvrij is. Bovendien kan het ook een aanrader zijn om gebruik te maken van een voorbehandelingsmiddel. Let op, het soort voorbehandelingsmiddel waar gebruik van dient te worden gemaakt is altijd afhankelijk van het type muur. Voor een gladde wand dient dan ook een ander product te gebruiken gebruikt als voor een ruw(er) exemplaar. Het uitvoeren van een voorbehandeling is niet in het minst vereist op het ogenblik dat er sprake is van niet of zwak buigende ondergronden. Denk op dit vlak bijvoorbeeld maar eens aan beton. Ook bij onregelmatig zuigende muren zoals met name een wand die is gevormd uit gasbetonblokken kan het sterk aangeraden zijn om er voor te kiezen om een voorbehandeling uit te voeren.

Lees ook: badkamer stucen.

2.) Het aanbrengen van stucwerk onder de waterkering

Eén van de meest klassieke valkuilen bij stucwerk heeft betrekking tot de situatie waarin er voor wordt gekozen om stucwerk onder waterkering aan te brengen. De waterkering is namelijk een vochtwerend membraan. Het heeft in principe als belangrijkste functie om te verhinderen dat vocht in de muren kan trekken en zich er een weg doorheen kan gaan banen. Wanneer je weet dat een pleister het vocht absorbeert is het niet meer dan normaal dat er geen stucwerk wordt gerealiseerd onder de waterkering. Doe je dat wel? In dat geval ontstaat er een soort van overbrugging waarbij het vocht omhoog zal trekken in de muur. Het hoeft niet te worden gezegd dat dit absoluut niet de bedoeling kan zijn.

3.) Het aanbrengen van stucwerk op een slechte ondergrond

Is er sprake van een slechte ondergrond of beschikt de ondergrond over een eerder bedenkelijke kwaliteit? In dat geval is het altijd aangewezen om uit te kijken naar een alternatieve oplossing. Wat dit betreft zou je een keuze kunnen maken uit de volgende mogelijkheden:

  • Het gebruik van gipsplaten;
  • Het aanbrengen van speciale metalen wapeningen;
  • Het voorzien van pleisterdragers;

Ben je er niet helemaal zeker van of de ondergrond waar je het stucwerk op wenst aan te brengen daar daadwerkelijk geschikt voor is? In dat geval is het altijd belangrijk om dit even te overleggen met de stukadoor. Je zal hier namelijk absoluut geen risico's mee willen nemen.

4.) Het aanbrengen van een dikpleiser op een bestaande gipslaag

Gaat je stukadoor een nieuwe pleisterlaag realiseren op een bestaand exemplaar? In dat geval is het altijd een goed idee om deze nieuwe laag zo dun mogelijk te houden. Doe je dat niet en kies je er toch voor om een vrij zware nieuwe laag aan te brengen? In dat geval dien je er steeds rekening mee te houden dat dit het risico op een slechte hechting alleen maar vergroot. De kans dat je in dit geval met bepaalde problemen zal worden geconfronteerd is dan ook meer dan aanzienlijk te noemen.

5.) Alleen gebruikmaken van cementering aan de douche

Een bijzonder vaak gehoord misverstand heeft betrekking tot de veronderstelling dat een cementering waterdicht is. In het merendeel van de gevallen is dat helemaal niet zo. Een pleister welke beschikt over een cementbasis is waterwerend, maar daarom niet automatisch ook waterdicht. Omwille van deze reden wordt het steeds aangeraden om in een inloopdouche gebruik te maken van een extra waterdichting onder de tegels. Een waterdichte doek of coating welke over een goede compatibiliteit beschikt met de toekomstige tegelwerken.

6.) Het zomaar bepleisteren van een muur na vochtschade

Ga je een muur (laten) bepleisteren waarbij sprake is geweest van vochtschade? Let dan zeker op voor hygroscopische zouten. Dergelijke zouten verschijnen in de muur via het opstijgend vocht waarna ze zich daar kunnen manifesteren. Dit blijft eigenlijk nog even zo, zelfs nadat het vochtprobleem is verholpen. Dergelijke zouten zorgen voor het onttrekken van vocht aan de ruimte welke vervolgens kristalliseert. Het gevolg van dit proces is dat er opnieuw schade zal ontstaan. Indien je er niet voor kiest om voorzorgsmaatregelen te nemen zal het nieuwe pleisterwerk terug nat worden en gaan afbrokkelen.