Voordelen van zonnepanelen:
- Salderingsregeling: Inderdaad, de investering in zonnepanelen kan flink zijn. Maar de salderingsregeling kan daarentegen financieel gunstig uitpakken. Deze regeling zorgt er namelijk voor dat de stroom die je opwekt met je zonnepanelen en teruglevert aan het net wordt verrekend met de stroom die je hebt afgenomen. Op die manier kun je flink besparen op je energiekosten. Wanneer blijkt dat je op je jaarnota meer betaald hebt dan je hebt afgenomen, dan krijg je net als bij iedere andere energieleverancier het teveel betaalde bedrag terug.
- Lagere energierekening: Het duurt wellicht een aantal jaar voor je de investering van de zonnepanelen hebt terugverdiend, maar je energierekening is hoe dan ook meteen lager omdat je je eigen (duurzame) energie opwekt.
- Terugleververgoeding: Wanneer je meer zonne-energie hebt opgewekt dan dat je hebt afgenomen ontvang je een terugleververgoeding.
- Belasting terugvragen: In 2021 kun je de btw die je betaald hebt over de aanschaf en installatie van je zonnepanelen terugvragen aan de Belastingdienst.
- Duurzaam: De zon is een onuitputtelijke én duurzame energiebron. Door hier gebruik van te maken draag jij je duurzame steentje bij aan het milieu.
- Woning meer waard: Je woning wordt aantrekkelijker in de verkoop aangezien potentiële kopers zelf niet meer hoeven te investeren in zonnepanelen, maar er wel direct van profiteren. Om die reden stijgt je woning in waarde.
- Zonnepanelen meeverhuizen: Durf je niet te investeren in zonnepanelen omdat je niet weet hoe lang je in je huidige huis blijft wonen? Niet nodig! Zonnepanelen zijn namelijk gewoon mee te verhuizen. Op die manier wordt jouw nieuwe woning ook direct meer waard.
- Weinig onderhoud: Zonnepanelen gaan wel 25 jaar mee en hebben weinig onderhoud nodig. Het enige wat je niet moet vergeten is om de zonnepanelen af en toe even schoon te maken.
Nadelen van zonnepanelen:
- Flinke investering: Los van de opbrengsten die zonnepanelen op den duur opleveren kun je niet ontkennen dat het een behoorlijke investering is.
- Niet voor elk dak: Helaas zijn zonnepanelen vooralsnog niet te installeren op elk dak. Zo zijn zonnepanelen meestal niet te plaatsen op rieten daken vanwege mogelijk brandgevaar. Toch komen er gelukkig steeds meer alternatieve oplossingen zodat zo veel mogelijk daken zonnepanelen kunnen dragen.
- Materiaal niet duurzaam: Hoewel de energie die opgewekt wordt met zonnepanelen worden de grondstoffen waarmee de zonnepanelen worden gemaakt niet op een duurzame manier gewonnen. Daarnaast is ook het productieproces van zonnepanelen tamelijk belastend voor het milieu. Tot slot is het vooralsnog moeilijk en kostbaar om de zonnepanelen te recyclen.
- Energie opslaan alleen met (dure) accu mogelijk: In de zomer produceren je zonnepanelen uiteraard veel meer energie dan tijdens de donkere winterdagen. Daarom is het fijn als je die energie op kunt slaan zodat je dit in de winter kunt gebruiken. Dit is gelukkig allemaal mogelijk, maar de prijs van zo’n accu is al gauw €1000. Eveneens een behoorlijke investering dus. Heb je geen accu, dan moet je deze energie meteen gebruiken of gaat het terug het net op. Maar zoals je eerder hebt gelezen kan dit uiteindelijk natuurlijk weer resulteren in een teruggave.