Algemeen

Dramatische daling investeringen Duitse bouw

In het eerste kwartaal hebben de Duitse bouwers 19,5 procent minder orders geboekt.

De Duitse bouwers met twintig of meer medewerkers hebben in het eerste kwartaal 19,5 procent minder orders geboekt. Dat blijkt uit onderzoek van het Statistisch Bundesamt te Wiesbaden.

Zwaarst getroffen is de burgerlijke en utiliteitsbouw met een afname van 28 procent. De grond-, weg-, en waterbouw noteert 7,8 procent minder opdrachten.
Brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie verwijt de Duitse overheden kaalslag te veroorzaken. In het eerste kwartaal zijn de overheidsinvesteringen in de bouw met 10,2 procent afgenomen. Tal van deelstaten en gemeenten hebben een investeringsstop afgekondigd.
Directeur M. Knipper van Bauindustrie vindt dat de Bondsregering een voorbeeld moet nemen aan landen als Nederland, Noorwegen en Groot-Brittannië. “Daar wordt de creativiteit opgebracht om via publiek-private projecten wegen, gevangenissen en scholen te realiseren”.
De regering van kanselier Schröder echter heeft eerst 5,1 procent gekort op de bouwbegroting om vervolgens met lapmiddelen de bedrijvigheid weer te willen opvoeren.

Geschrapt
Grote zorgen maakt Bauindustrie zich over de ontwikkelingen bij de lagere overheden. Nadat in 2002 al 11 procent minder middelen beschikbaar kwamen, hebben de deelstaten voor 2003 nogmaals 4,4 procent geschrapt. De stadstaten Berlijn, Hamburg en Bremen schrappen 10 procent van hun bouwuitgaven.
Volgens Knipper staat de bouw nog veel meer uitgavensanering te wachten. In de aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen zijn alle 130 lopende bouwprojecten opgeschort. Ook Brandenburg bouwt niet meer.

Gemeenschappelijk
Knipper stelt vast dat de Duitse gemeenten alle circa 8 procent korten op hun bouwbegroting. “Bondsregering en deelstaten mogen niet toekijken hoe de gemeentelijke infrastructuur tot verval komt. Wij pleiten voor een gemeenschappelijk investeringsprogramma van Rijk en deelstaten ten gunste van de gemeenten”.
De in het eerste kwartaal door de Duitse bouwers gerealiseerde omzet lag met een waarde van 13,6 miljard euro 12,8 procent beneden het niveau van begin 2002.
Build for Life