Architectuur

Drie architecturale basis ingrediënten van de voedingsindustrie: een geslaagd recept?

Drie architecturale basis ingrediënten van de voedingsindustrie: een geslaagd recept?
Voedingsbedrijven kennen specifieke noden die eigen zijn aan hun sector. Vooral de voedselvoorschriften spelen een belangrijke rol. Zo zal men niet zomaar iedere verpakkingssoort mogen gebruiken en zijn haarnetjes gemeengoed. Dergelijke bijzondere eisen zorgen er eveneens voor dat ook hun infrastructuur aangepast dient te zijn. De drie basis ingrediënten blijken daarbij nog steeds polyvalentie, voedselveiligheid en duurzaamheid te zijn.

# 1. Polyvalentie van de binnenbouw

Ook in de voedingsindustrie staat polyvalentie centraal. Op het niveau van de ruwbouw zullen er dan ook geen significante verschillen merkbaar zijn. Vooral de binnen afwerking zal dan weer aan een groter aantal vereisten moeten voldoen. Vaak zal men werken met geïsoleerde panelen om zo clean rooms op te richten. Hetzelfde geldt voor de constructie van modulaire koelcellen. Idealiter houdt men hier reeds rekening met toekomstige bedrijfsprocessen: de wanden, deuren en plafonds moeten eenvoudig uitneembaar zijn om eventueel de ruimtes te vergroten of structureel aan te passen.

Voorbeeld: Steeds meer industriebouwbedrijven kiezen voor prefab betonbouw waarbij modulair gewerkt wordt. Via allerhande panelen kan men dan de productieruimten op maat opbouwen en eenvoudig aanpassen indien nodig. Bovendien kan het gebouw eenvoudig omgevormd worden bij een latere verkoop of verhuur.

# 2. Voedselveilig bouwen

Food safety en hygiënezonering zijn in de voedingsindustrie heel belangrijk. Hier kiest men niet alleen voor de juiste bouwmethode maar ook voor de veiligste materialen. De onderverdeling van de productieomgeving in verschillende hygiënezones staat logischerwijs cruciaal. Bovendien houdt men hierbij rekening met de (inter)nationale regelgeving op vlak van food safety en allergenenbeheer.

De laatste jaren won ook food defense aan belang. Zo moeten gebouwen aangepast zijn om zich te wapenen tegen sabotage, infiltratie en daden van terrorisme. Voedselveiligheid gaat duidelijk veel verder dan het gebruik van veilige materialen.

Voorbeeld: Het luchtdruksysteem wordt steeds gekozen in functie van de vereisten van de productieruimte. Bij de bepaling van een geschikt binnenklimaat vertrekt men van de voedselveiligheid maar heeft men eveneens aandacht voor aangename arbeidsomstandigheden. Tot slot zijn er veiligheidsmaatregelen voorzien om de vrije toegang tot de productieruimten te beperken, zonder aan de vereisten op vlak van brandveiligheid te toornen.

# 3. Optimalisatie en de tand des tijds

Ieder industrieel voedselbedrijf heeft nood aan een aantal basisvoorzieningen. Toch moet bij de aanvangsfase reeds rekening gehouden worden met toekomstige trends en het uitbreidingspotentieel. Waar kunnen later extra machines komen en welke aanpassingen zullen noodzakelijk zijn? Om op dergelijke vraagstukken te antwoorden, moet de nodige flexibiliteit en duurzaamheid aan de dag worden gelegd. Zeker op de verpakkingsafdeling is dat het geval. Deze afdeling is immers het meest onderhevig aan nieuwe trends. Al van bij de eerste pennenstreek zal men rekening moeten houden met toekomstige wijzigingen in zowel het productieproces als in het logistieke proces.

Voorbeeld: Bij FrieslandCampina Aalter werden verschillende karton afvullijnen omgezet naar een enkele afvullijn. Om dat te bewerkstelligen werd de hulp van adviesbureau Uticon ingeschakeld om zo een medium care zone te creëren en een nieuwe verdieping voor de aseptische tank te voorzien. Met nog een nieuwe sterilisator op de begane grond betrof het verregaande structurele werken. Integratie binnen de bestaande fabriek maakte het omvormen tot een draaiend geheel een ware uitdaging. Idealiter houdt men dan ook reeds bij de ontwerpfase rekening met dergelijke toekomstige aanpassingen en processen, zeker wat de stroomvoorzieningen en de utilities betreft.

Een geslaagd recept?

De regels op vlak van voedselveiligheid zijn streng. Heel streng, zelfs. Dat is meteen ook de reden waarom het aantal dodelijke voedselvergiftigingen in Europa slechts 1,2% behelst van het mondiaal aantal. Hierbij gaat het bovendien slechts zelden om voedselvergiftigingen die hun oorsprong vonden in de voedingsindustrie, laat staan in West-Europa.

De keerzijde van de medaille is dat dergelijke ingrepen natuurlijk niet gratis zijn en uiteindelijk ook doorgerekend worden aan de eindconsument. Nu het FAVV ook steeds vaker gaat inzetten op veiligheid in de voorafgaande landbouwfase (vorig jaar echter nog de beste leerling van de klas), zal het prijskaartje van voedselveiligheid enkel maar groter worden. Diverse internationale organisaties wezen eerder al op de daaraan verbonden risico’s voor de behoeftigen van de samenleving. In België hoeft het echter zo’n vaart niet te lopen. Het lager btw-tarief, ons sociaal vangnet en zelfs de Voedselbanken moeten die bekommernissen dan ook counteren.

Wist dit artikel jouw interesse in de voedingssector te voeden? Honger naar meer? Het adviesbureau Uticon is voortdurend op zoek naar goede mensen. Bekijk de technische vacatures die bij hen beschikbaar zijn. Via de Uticon Food Academy weet je het maximale te halen uit jouw talenten.