Algemeen

Drie prioriteiten voor bouwsector

Tijdens het BouwForum, ondertussen een traditie op de eerste dag van Batibouw, stelde de Confederatie Bouw drie thema’s voor die momenteel als prioriteit gelden voor de bouwsector: de strijd tegen de oneerlijke concurrentie, het woonbeleid en de investeringen van de overheid. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Wij willen van de Belgische bouw opnieuw de motor van de economie maken. Maar dan moeten we zowel de investeringen van overheden en particulieren als het concurrentievermogen van onze Belgische bedrijven opkrikken.”

Belgische aannemers kampen steeds meer met de abnormale concurrentie van buitenlandse ondernemingen die onmogelijke prijzen hanteren. Niet minder dan 8 op de 10 aannemers verloor daardoor in 2013 een opdracht aan een buitenlands bedrijf. Daarnaast detacheren vele buitenlandse bedrijven personeel naar ons land, wat de concurrentievervalsing nog erger maakt en vele gevallen van sociale fraude met zich meebrengt. De Confederatie Bouw steunt de opgedreven controles en zware sancties van de regering, maar verwacht meer: er moet dus dringend een loonlastenverlaging komen en een grotere mate van flexibiliteit voor onze Belgische bedrijven.

Ook in de woningbouw maken aannemers zich zorgen. Gezinnen hebben het alsmaar moeilijker om de financiering van hun project rond te krijgen. De Confederatie kijkt daarvoor in de richting van de overheid en de banken. De overheid moet ervoor zorgen dat de huidige stimuli binnen de vastgoedfiscaliteit (zoals de woonbonus) op zijn minst behouden blijven en de banken moeten ervoor zorgen dat mensen voldoende toegang hebben tot hypothecair krediet. Want de uitdagingen zijn enorm: door de bevolkingsgroei en de toename van het aantal gezinnen zullen er 600.000 nieuwe woningen moeten komen tegen 2030.

Tot slot merken aannemers dat ook de investeringen van de verschillende overheden op een laag pitje draaien. Ze bevinden zich ook al jaren op een lager niveau dan in onze buurlanden. Nochtans zijn ook daar de uitdagingen groot: wij moeten wegen bouwen, scholen, zorgcentra, ziekenhuizen, noem maar op. De bouwsector vraagt dus dat de overheden werk maken van een doorgedreven investeringsbeleid. Concreet: het investeringsniveau moet minstens 3% van het BBP zijn. Dat is het gemiddelde van de ons omringende landen.

Robert de Mûelenaere: “De bouw is nog altijd een zwaargewicht binnen de Belgische economie en wij zouden dat graag zo houden. Via de btw, de personenbelasting, de vennootschapsbelasting en de RSZ draagt de activiteit in de bouw voor 10% bij tot de inkomsten van de staat. Vandaag stelt de bouw nog 215.000 loontrekkenden tewerk. Laten we er samen voor zorgen dat dit zo blijft. Het gaat om ónze sector, ónze jobs en ónze welvaart.”