Op basis van eigen en externe data voerde Unibricks een marktanalyse uit naar het potentieel van Wallonië voor (vastgoed)investeerders. Opvallende vaststelling daarbij: een doorsnee Waals investeringsproject dat in Vlaanderen op de rader komt, kan vandaag rekenen op zo’n driekwart kopers uit Vlaanderen.
Opportuniteiten en groeipotentieel
Het zit zo: de Ardennen - met Durbuy als één van de sterkhouders - zijn al een tijd populair bij Vlaamse vastgoedkopers. In de eerste helft van 2023 steeg het aantal vastgoedtransacties in de Ardense gemeenten met +2,9% in vergelijking met dezelfde periode in 2022, blijkt onder meer uit cijfers van de notarissen. En dat terwijl in diezelfde periode de trend in Vlaanderen duidelijk negatief was (-5,9%). Wie er vijf jaar geleden z’n centen in stak, komt gemiddeld alvast niet bedrogen uit: de mediaanprijs van een huis in de Ardennen, met onder andere Durbuy op kop, steeg de afgelopen vijf jaar met circa +26,7%.Intussen zet die positieve tendens zich ook op andere domeinen verder, wat aanlokkelijk is voor investeerders: het aantal toeristische overnachtingen in het hele Waalse Gewest lag tijdens de eerste jaarhelft ruim 6% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. En in het algemeen vinden Vlaamse ondernemers meer en meer de weg richting Wallonië. Met een marktaandeel van 14% vormen ze zelfs de op één na belangrijkste ‘buitenlandse’ investeerdersgroep in Wallonië.
Van hotelkamers tot parkeerplaatsen
Wat ook opvalt: de Vlaming die vandaag richting Wallonië kijkt, kijkt verder dan het klassieke huis of appartement maar richt z’n blik op ‘investeringsprojecten’, bijvoorbeeld in de vorm van hotels of parkings. In Bouillon, een stad in provincie Luxemburg, nam burgemeester Patrick Adam zelf het initiatief om een Vlaamse projectontwikkelaar onder de arm te nemen om een ondergrondse parking te bouwen – vlakbij een nieuw 4-sterrenhotel. Reden: omdat het toerisme er boomt en er te weinig parkeerplaatsen zijn om de verkeersstroom te dragen.De werken van de parking in Bouillon moeten nog starten, maar zelfs zonder ‘reclame’ is al 22% van de loten verkocht, waarbij een meerderheid aan Vlamingen. “En de aanvragen blijven komen”, zo luidt het. Verschillende zaken verklaren het succes: een lage instapprijs, de onderhoudskosten die quasi nihil zijn, de parkeertarieven die veel sneller stijgen dan de inflatie, en niet onbelangrijk: iets als slechte betalers of huurders bestaat niet. “Die mix van mogelijkheden, het is nog maar zeldzaam in Vlaanderen”, zo luidt het.
Ook in Spa, in de provincie Luik, zien ze een gelijkaardige trend. Het bestaande hotel Radisson Blu Balmoral Spa wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel, die plaats biedt voor 70 stijlvolle vakantiesuites met elk een eigen keuken, woonkamer, badkamer en één of twee slaapkamers. Eigenaars kunnen er gebruikmaken van de uitgebreide hotelfaciliteiten, waaronder de sauna, fitnesszaal en het ontbijtbuffet. Wat blijkt: 66% van de hotelkamers die er de voorbije maanden verkocht werden gingen tot nu toe naar Vlaamse kopers. Los daarvan werd ook nog eens 21% verkocht aan vennootschappen, waar eveneens heel wat Vlaams kapitaal tussen zit.
Eén van die Vlamingen is de 72-jarige Josephina Adriaens uit Grobbendonk. “Ik heb mijn suite met keuken, aparte kamer en aparte badkamer aangekocht als investering”, begint ze haar verhaal. “Zelf ga ik er maar een paar dagen per jaar naartoe, de andere dagen is het een hotelkamer die iedereen kan boeken. De suite brengt sowieso een pak meer op dan als ik mijn geld op de bank zou hebben staan. Bovendien is een vastgoedinvestering in de Ardennen nog 15 à 20% goedkoper in aankoop dan iets vergelijkbaars aan bijvoorbeeld de Vlaamse kust.”