Buitenschrijnwerk

Duco brengt opmerkelijke architectuur over de landsgrenzen

Duco brengt opmerkelijke architectuur over de landsgrenzen
De tijd waarin geveloppervlaktes bij woningen een eentonige indruk nalieten, ligt tot grote vreugde van zowel de architect als de bewoner gelukkig al lange tijd achter ons. Bijzondere constructies zetten vandaag de dag de toon. Bewijs vinden we nabij de Beierse grootstad München, waar de Duitse architect Franz Madl en de West-Vlaamse zonweringfabrikant Duco zich van hun meest creatieve kant toonden bij het ontwerp van dit knap staaltje architectuur. Het gebouw kreeg de toepasselijke naam Schlangenhaus toegewezen, naar het slanke, bewegelijke lijf van deze diersoort.

Steeds meer opdrachtgevers zijn zich bewust van de noodzaak om unieke woonprojecten in de markt te zetten als ze willen opvallen in een tijd waarin blinde bouwwoede ons landschap domineert. Ook opdrachtgever Kaufeigenheime uit Ingolstadt klopte met deze wens bij architect Franz Madl aan, die deze specifieke vraag niet onbeantwoord liet. Zo werd er in Fürstenfeldbruck op een oppervlakte van zo’n 14.000 m2 onder meer een hypermarkt en een tiental woonvolumes opgeleverd, waaronder enkele in een luxe-uitvoering (lees: deluxe penthouse). Op het eerste gezicht niets speciaals zouden we denken. Maar dan hebben we het nog niet over de vorm van het gebouw gehad, die - hoe kan het ook anders - geen alledaags uitzicht meekreeg. Een streling voor het oog, maar niet zonder enige uitdagingen die zich schuilhouden achter het gevelbeeld.

Belgische zonweringspecialist brengt opmerkelijke architectuur over de landsgrenzen

Speciale uitvoering zonweringsysteem

En die uitdagingen heten zonnehitte, lichtinval en privacy. Een kolfje naar de hand van Duco, die de hoge eisen aan de gebogen gevelstructuur omvormde naar een waar succesverhaal dankzij een efficiënt buitenzonweringsysteem.

Ondanks de buiging van de geleidingsprofielen boven- en onderaan, maakte een speciale uitvoering van DucoSlide het mogelijk om de mobiele, aluminium panelen met houtnerf te laten schuiven. Op die manier wordt op een esthetische, natuurlijke en energiezuinige manier het evenwicht bewaard tussen maximale privacy en zonwering enerzijds, en het behoud van daglicht anderzijds.

Na afloop getuigden zowel de opdrachtgever als de architect en de bewoners van Schlangenhaus unaniem dat rustig, comfortabel en luxueus wonen in een stadskern geen utopie is. Een resultaat waar Duco als partner in dit project terecht trots op kan zijn!