Vastgoed

Duurzaam bouwen? 4 tips voor de perfecte bouwgrond

Overweeg je om zo duurzaam mogelijk te bouwen? Misschien draagt een passiefwoning zelfs je voorkeur? We geven je geen ongelijk! Een passiefhuis is duurder om te bouwen, maar betaalt zichzelf op lange termijn ruimschoots terug. Eigenaars van passiefwoningen betalen gemiddeld zelfs 85% minder energiekosten. De eerste stap naar een duurzame woning? Dat is natuurlijk de perfecte bouwgrond kopen! Hiermee moet je zeker rekening houden tijdens je zoektocht …

1. Gezonde bodem

Ligt de bouwgrond in moerasgebied, is de bodem vervuild, zitten er veel stenen in de bodem, … ? Denk dan zeker twee keer na voor je een bod doet, want een ongezonde bodem jaagt de prijs van je bouwproject algauw de hoogte in. De verkoper is sowieso verplicht om je uitgebreid te informeren over de staat van de bodem, maar een bodemstudie laten uitvoeren, is nooit een slecht idee.

2. Handige helling

Een lap bouwgrond is zelden volledig vlak, maar dat hoeft ook helemaal niet! Sterker nog, een afhellende bouwgrond kan zelfs flink wat voordelen opleveren, als je je bouwplannen er maar goed op afstemt. Misschien kun je je benedenverdieping hoger laten bouwen dan de huizen van de buren. Zo geniet je straks optimaal van de zon. En wat nog veel mooier is: een bouwperceel op een helling is vaak goedkoper dan vlakke bouwgrond.

3. Oriëntatie van de bouwgrond

Een optimaal georiënteerde bouwgrond heeft een zuidelijk gelegen tuin. Er zijn geen bomen of omliggende woningen die schaduwzones creëren. Zo is je huis op de best mogelijke manier blootgesteld aan de zon en leveren eventuele zonnepanelen je in de winter tot wel 60% van je verwarmingsenergie op.

4. Locatie, locatie, locatie

Wie duurzaam wil bouwen, hecht meestal ook belang aan een duurzaam leven. Hoewel afgelegen wonen ongetwijfeld zijn charmes heeft, weegt het ook zwaar op je energieverbruik. Houd bij de aankoop van je bouwgrond dus zeker rekening met de ligging van winkels, scholen, openbaar vervoer, …