Duurzaam Bouwen

Duurzaam bouwen met een groene tuin

Duurzaam bouwen met een groene tuin
Duurzaamheid speelt een steeds belangrijker thema binnen de bouw. Zo worden nieuwbouwwoningen standaard voorzien van een elektrische warmtepomp of WTW-installatie. Vaak wordt zo’n installatie direct gecombineerd met een aantal zonnepanelen op het dak, wat helpt bij te dragen aan de realisatie van energieneutrale woningen. Niet onbelangrijk rond het thema duurzaamheid; het HR-isolatieglas waarvan deze nieuw gebouwde woningen voorzien zijn. Kijk bij duurzaam wonen echter niet uitsluitend naar de woning zelf. Ook de tuin draagt bij aan een duurzame levensstijl. Kies bijvoorbeeld voor het gebruik van verzinkte draadmatten in combinatie met diverse klimplanten. Het helpt een natuurlijke erfafscheiding te creëren.

Groene tuin draagt bij aan behoud flora en fauna

Een groene tuin brengt de ruimte rondom woningen tot leven. De bloeiende planten en struiken trekken verschillende insecten en vogels aan. Deze dieren dragen bij aan het behoud van de flora en fauna in Nederlandse wijken. Iets wat steeds lastiger wordt, nu huishoudens vaker voor een volledig bestrate tuin kiezen. Dat is zonde! De combinatie van landelijke weidehekken rondom de tuin, met daarbinnen een groot gazon is de meest verstandige.

Naast het behoud van flora en fauna, draagt een groene tuin bij aan een snelle afvoer van regenwater. Dat water stroomt veel moeizamer weg in een volledig bestrate tuin. Het leidt vaker tot wateroverlast in de Nederlandse wijken. Zeker nu het klimaat steeds meer verandert. Daarnaast houdt een groene tuin de wijk koeler. Stenen van woningen en de bestrating in de tuinen houden warmte vast; daar waar het groen in de tuin dat niet doet.

Ook in steden vaker aandacht voor gebruik van groen

Niet alleen in de klassieke woonwijken van dorpen en de buitenwijken van steden wordt het belang van voldoende groen rondom een woning benadrukt. Ook in het centrum van grote steden houdt men hier steeds vaker rekening mee. Onlangs nog werd in het centrum van Utrecht gestart met het vergroenen van een groot appartementencomplex. Aan de buitenzijde van dit complex, op de diverse etages, zijn tal van groenvoorzieningen aangebracht. Van relatief kleine struiken, tot volledige bomen. Het groen wordt op de warme momenten in de zomer bevochtigd met opgeslagen regenwater. Een hele duurzame oplossing!

Ook hier draagt het gebruik van groen bij aan het koeler houden van de woningen in de zomerperiode. De kans op hittestress neemt op deze wijze af. De verwachting is dat dergelijke projecten steeds vaker gerealiseerd zullen worden in Nederlandse steden.