Bij duurzaamheid denken we namelijk in eerste instantie vaak alleen aan materialen die duurzaam zijn, bijvoorbeeld omdat ze duurzaam geproduceerd zijn of kunnen worden gerecycled. Maar duurzaamheid gaat natuurlijk verder, die gaat ook over het kiezen van een inrichting die:
- robuust is, tegen een stootje kan en daardoor langer meegaat
- makkelijk anders ingezet of geplaatst kan worden en op die manier rekening houdt met toekomstige veranderingen
- ergonomisch verantwoord is
Ergonomisch en duurzaamheid? Zeker, goede ergonomische meubels voorkomen dat medewerkers uitvallen vanwege lichamelijke klachten. En ze maken het makkelijker voor pedagogisch medewerkers om hun werk te doen, zodat ze beter en langer inzetbaar zijn. Als dat niet duurzaam is!
Als het gaat om de robuustheid van kinderopvanginrichting denken we nog te vaak aan kunststof, en te weinig aan hout. Terwijl kunststof over het algemeen veel sneller krassen vertoont dan hout en terwijl krassen en deuken in hout ook nog eens veel minder storend zijn. Daarnaast is kunststof meestal niet kleurvast, terwijl eventuele verkleuringen in hout niet storend zijn en indien gewenst makkelijk zijn te voorkomen of op te lossen.
Het wordt ook steeds duidelijker dat hout in veel gevallen veiliger is dan metaal en kunststoffen. Bij brand bijvoorbeeld, zal hout veel langer zijn kracht behouden, waar metaal en kunststof het al snel begeven door de hitte. Bij brand komen uit kunststof bovendien veel schadelijke dampen vrij.
Los van de materialen die worden gebruikt is het ook zaak om bij de inrichting rekening te houden met de toekomst. Wijzigingen in de groepsgrootte door de demografische ontwikkelingen, veranderende wetgeving of veiligheidseisen vragen om slimme inrichting die flexibel kan worden aangepast. Denk hierbij aan zogeheten modulaire inrichting, waarbij elementen eenvoudig gewisseld of vervangen kunnen worden.
(Her)inrichting van kinderopvang vraagt, naast kennis van wet- en regelgeving en actuele kennis van de mogelijkheden en beschikbare producten, vraagt de (her)inrichting van kinderopvang dus om een toekomstbestendige kijk op inrichting, met daarbij een scherp oog voor de gezondheid en veiligheid van kinderen en medewerkers.
Het advies van een specialist in inrichten van kinderopvang is dan ook geen overbodige luxe. Je voorkomt daarmee extra kosten in de toekomst, en kunt zorgen voor een echt duurzame inrichting die zichzelf terugverdient. Schakel de specialist zo vroeg mogelijk in, zodat de duurzame inrichting al in de plannen voor verbouw of nieuwbouw kan worden meegenomen.