Begin dit jaar gingen de eerste werken van start op de toekomstige Minerve-site. De sloopwerken - in samenwerking met Aertssen - vlotten alvast zichtbaar en onlangs startte ontwikkelaar Revive samen met OVAM - de Openbare Afvalstoffenmaatschappij voor het Vlaamse Gewest - en DEC met de eerste sanering van de bodem. Maar liefst 32.500 ton verontreinigde grond wordt niet alleen uitgegraven en afgevoerd maar zelfs biologisch gereinigd door verluchting en micro-organismen. Alle bakstenen afkomstig uit de sloop zullen ondermeer hergebruikt worden om de wegen, paden en zitbanken van de nieuwe woonwijk - ontworpen door landschapsarchitect Omgeving - aan te leggen.
En die sloop- en saneringswerken wekken alvast heel wat interesse op van buurtbewoners en kopers. Meer dan 100 kijklustigen schreven zich in voor de allereerste rondleidingen op de site.
Tegen 2025 rijzen er in totaal 350 woningen en appartementen uit de grond, omgeven door maar liefst 23.500 m2 groen, zoals voorgesteld in het masterplan van Architecten Achtergael. Zo worden er drie parkzones, twee speeltuinen en een groene rustzone voorzien, alsook 59 private en 8 collectieve tuinen. In de eerste fase van het project, die begin 2022 af zal zijn, komen er 60 appartementen en 16 woningen, ontworpen door POLO Architects.
40 procent verkocht
Al even opvallend: in december startte de verkoop van de eerste 16 woningen en 60 appartementen. Vandaag - amper vier maanden na de lancering - is al 40 procent van die eerste fase verkocht. Dat blijkt uit de eerste officiële cijfers van projectontwikkelaar Revive. Het nieuwbouwproject blijkt bovendien ook een gezonde interesse op te wekken bij investeerders. Die zien de nieuwe appartementen als een uitstekende belegging.Duurzaamste wijk van Antwerpen
Dat de wijk heel wat interesse opwekt, hoeft niet te verbazen. Volgens de ambitieuze plannen van projectontwikkelaar Revive moet de site namelijk één van de duurzaamste wijken van Antwerpen worden. Zo zal er op de site van de voormalige Agfa Gevaert fabriek in Edegem geen enkele verwarmingsinstallatie op fossiele brandstoffen werken en wordt de volledige wijk autoluw. Parkeren gebeurt grotendeels ondergronds, waar ook elektrische laadpalen komen. Bovendien is het op alle woningen mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Tot slot wordt ook het regenwater maximaal benut. Alle gebouwen krijgen regenwatertanks, die aangesloten worden op de toiletten en de kraantjes aan de buitenkant van het gebouw - om onder andere de planten te kunnen besproeien.De bouw begint in het najaar van 2019 en tegen 2022 zullen de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen. In de latere fases komen er nog een aantal andere types woningen bij, gaande van duplexen en patiowoningen tot sociale woningen, serviceflats en zelfs een woonzorgcentrum. Ten slotte start Cohousing Projects dit jaar nog een project van 15 cohousing units op de site.
Meer informatie over het project op de website www.minerve.info.be.