Beheerders van de gas- en elektriciteitsnetten in Nederland moeten tot 2050 tussen de 20 miljard en 70 miljard euro investeren om de verduurzaming van energie aan te kunnen. De investering is wel afhankelijk van hoe de energiebesparing en de verduurzaming gaan plaatsvinden. Daarom pleiten de netbeheerders voor meer duidelijkheid.
Dat staat in de studie Net voor de Toekomst dat Netbeheer Nederland, die de Vereniging van Energienetbeheerders, in Nederland heeft laten uitvoeren. Vooral omdat steeds meer huishoudens in de toekomst zelf energie gaan opwekken, zijn er andere netten nodig om die nieuwe ontwikkeling te kunnen stroomlijnen. Zo moeten er slimme netten worden aangelegd om de energie die huishoudens zelf opwekken, naar de leverancier te sturen.
De studie maakt duidelijk dat er nog veel onzekerheid is over het tempo en de vorm waarin de verduurzaming plaatsvindt. Gaan Nederlandse huishoudens bijvoorbeeld massaal over op zonne-energie, schaffen ze windturbines aan of zullen ze technieken gebruiken als warmtepompen? De vormen en technieken zijn belangrijk om te weten wat netbeheerders moeten aanleggen.
"Een net dat wordt aangelegd, gaat wel voor enkele tientallen jaren in de grond. Om de juiste investeringsbeslissingen bij de aanleg en vervanging voor de netten te kunnen nemen willen netbeheerders meer duidelijkheid proberen te krijgen'', aldus Netbeheer Nederland.
Lees verder op Architectenweb.nl
Meer over Duurzaam Bouwen
Energieopslag als basis van de energietransitie
19 december 2024Boekentip: Puur natuurlijk wonen
12 december 2024Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam