De voordelen van cellulose isolatie
Cellulose isolatie heeft enkele onmiskenbare voordelen, zoals bijvoorbeeld akoestische isolatie en de capaciteit om je huis in de zomer lekker fris te houden.Nog een voordeel: cellulose isolatie is in staat om tot 30% van zijn gewicht in water op te nemen, wat het risico op condensatie en vocht in muren beperkt. Het is dus een goede oplossing om badkamers en keukens te isoleren, op voorwaarde dat de ruimtes goed geventileerd worden. In permanent vochtige ruimtes zal cellulose isolatie namelijk zijn isolerende eigenschappen verliezen.
Daarnaast is cellulose isolatie vooral nuttig voor houten huizen: het boorzout in dit isolatiemateriaal verhindert dat bacteriën via insecten aan het hout kunnen en dat knaagdieren aan het timmerwerk gaan knagen. Een natuurlijke en efficiënte bescherming voor een duurzaam project!
Tenslotte is misschien wel het belangrijkste voordeel van cellulose isolatie dat het materiaal vervaardigd is uit gerecycleerd papier en zo de ecologische voetafdruk van je huis doet afnemen.
Wat zijn de nadelen?
In vergelijking met de voordelen, zijn de nadelen van cellulose isolatie miniem. Het is bijvoorbeeld zo dat het thermisch isolerend vermogen van dit type isolatie veel lager is dan PU of polystyreen isolatie. Met 19.000 tot 20.000 J/kg/°C, presteert cellulose isolatie echter nog veel beter dan andere ecologische isolatiematerialen. Bovendien bestaat deze isolatie uit een zeer hoogwaardig ecologisch materiaal, aangezien het volledig geproduceerd wordt uit gerecycleerd papier.Ander ongemak: hoewel de Euronorm 13501-1 overeenkomt met een ‘E-vermelding’ of een ‘weinig ontvlambaar materiaal’, is cellulose isolatie minder bestand tegen vuur dan andere isolatiematerialen, zoals mineraalwol. De reden? De aanwezigheid van het boorzout en de inkt van het gerecycleerd papier. Wees echter niet ongerust: hoewel het materiaal lichter ontvlambaar is dan de andere isolatiematerialen, zal cellulose isolatie nog steeds een brand vertragen. Als het in contact komt met vlammen, zal de cellulose zich met koolstof bedekken, een stof die de verspreiding van vuur en warmte tegengaat.