Duurzaam Bouwen

Duurzame woningen blijven betaalbaar mits juiste keuzes

Morgen openen te Gent de deuren van de bis-beurs, de grootste bouwbeurs van Vlaanderen. Naar aanleiding van deze beurs raadt de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) kandidaat-bouwers en -verbouwers aan hun bouwplannen niet langer uit te stellen. Een woning is nog altijd betaalbaar. Zeker nog dit en volgend jaar zal de woonbonus de woningbouw blijven ondersteunen en de hypothecaire rente ligt vooralsnog op een historisch laag niveau. Als de bouwer of verbouwer dan slim omgaat met de huidige en nieuwe eisen op het vlak van energiezuinigheid en hernieuwbare energie kan hij de meerkost hiervoor tot een minimum beperken.

De VCB heeft voor kandidaat-bouwers en -verbouwers een aantal concrete tips uitgewerkt die hen in staat moeten stellen een betaalbare woning te verwerven.

Kies het juiste E-peil

Hebt u bouwplannen? Denk dan goed na welk E-peil u wil behalen. Als u uw vergunning nog dit jaar indient, kan u nog bouwen met een E70-peil en bent u nog niet verplicht om te voorzien in hernieuwbare energie. Vraagt u de bouwvergunning pas volgend jaar aan, dan bent u hier wel toe verplicht en mag de woning maximaal een E60-peil hebben.

Tegen 2021 daalt het maximale E-peil geleidelijk naar E30. Als u de extra investering van een zeer energiezuinige woning financieel aankan, raden we u aan om te bouwen volgens de toekomstige energie-eisen. Dit zorgt voor een lager energieverbruik en een grotere waardevastheid van de woning. Laat uw budget dat niet toe, zorg er dan in elk geval voor dat de woningschil zo goed mogelijk geïsoleerd is. De schil is het meest duurzame deel van de woning en kan decennia lang dienst doen. Zorg er tegelijkertijd voor dat u in uw ontwerp de mogelijkheid hebt om later nog te voorzien in installaties van hernieuwbare energie.

Onderhandel uw hypotheeklening

De hypotheekrente mag dan wel de laatste maanden een stijgende trend vertonen, de rente blijft op een historisch laag niveau. Vooral voor leningen met kortere looptijden blijven de voorwaarden heel voordelig. Het is dan ook verstandig om zo snel mogelijk de rentevoet waartegen u zal kunnen ontlenen, vast te zetten. Zodra de aanvraag gebeurd is, vermijdt u het mogelijke risico op rentestijgingen.

Geef uw bankier bij de bouw van een energiezuinige woning duidelijk mee dat deze woning waardevast zal zijn en dat u daardoor op termijn minder afhankelijk zal zijn van stijgende energieprijzen. Wijs uw bankier ook op de mogelijkheid om een gratis verzekering gewaarborgd wonen aan te gaan. Dit helpt u de lening af te betalen voor het geval u onvrijwillig werkloos zou worden.

Bespreek met uw bankier ook de fiscale voordelen, zoals bijvoorbeeld de woonbonus. Minister-president Kris Peeters bevestigde dat de woonbonus voor bestaande leningen en voor leningen afgesloten voor 2015 behouden blijft. Dit geeft u de zekerheid dat als u binnenkort uw bouwproject start, u niet voor ongewenste fiscale verrassingen zal komen te staan.

Hou rekening met de maandelijkse energielasten

De extra investering in energiezuinigheid kan terugverdiend worden door een lagere energiefactuur. Als u nu in een minder goed geïsoleerde woning woont, dan kan dit een belangrijk verschil maken. Een vergelijking tussen uw huidige energiefactuur en de verwachte energiefactuur in uw toekomstige woning kan u een idee geven van de mogelijke besparingen. Op de Bis-beurs kan u de verschillende mogelijke bouwconcepten gemakkelijk vergelijken.

Denk duurzaam

Maak bij het finale concept de juiste keuzes. Zorg er in een eerste instantie voor dat de constructie voldoende duurzaam is. De uitrusting van de keuken kan later nog worden uitgebreid maar de ruwbouw is op langere termijn minder gemakkelijk te wijzigen. Duurzaamheid gaat bovendien verder dan energiezuinigheid. Ook de wijze waarop u met regenwater omgaat is van belang: gebruikt u regenwater enkel in de tuin, spoelt u er ook de toiletten mee of doet u er zelfs de was mee?

Gewapend met deze tips kan de kandidaat-bouwer en -verbouwer een duurzame, energiezuinige en tegelijk betaalbare woning uitdenken en bouwen. De bouwspecialisten waarop hij hiervoor een beroep kan doen, staan op www.ikzoekeenvakman.be.