Algemeen

EGGA 2019: Pittige uitdagingen voor morgen...

EGGA 2019: Pittige uitdagingen voor morgen...
De EGGA Assembly 2019 in Antwerpen zullen we niet gauw vergeten. Ruim 200 enthousiaste genodigden - toeleveranciers en galvaniseerders – gaven met veel enthousiasme appèl in de sinjorenstad. Een voltreffer van formaat. Tevreden gezichten alom, van de eerste tot de laatste congresdag. Maar vooral was er de wil , de moed en het enthousiasme om de uitdagingen van morgen collectief aan te pakken.

Het programma was goed gevuld en dus had de organisatie er een strak tijdschema opgelegd. Iedereen bleef op het puntje van zijn stoel zitten tot de tussengelaste koffiebreaks. Ook de locatie van het gebeuren speelde een rol van jewelste. De buitenlandse delegaties, als ze daartoe zin hadden, konden vanuit het Hilton meteen een stapje zetten in het hart van Antwerpen. De georganiseerde stadswandeling als opener gaf alvast een wild voorsmaakje. Bravo voor de organisatie! In het bijzonder mag directeur Bruno Dursin van Zinkinfo Benelux en zijn rechterhand Evi Renard, een grote pluim op hun organisatorische hoed steken. We genoten niet alleen van het professionele kader, ook het aantreden van een batterij interessante sprekers gaf luister aan deze topeditie. Martin Kopf, voorzitter van de European General Galvanizers Association en eerste spreker, keek vanachter het spreekgestoelte fier zijn leden in de ogen.

EGGA Assembly 2019
Geert Van de Velde (ASK Romein) en Luc De Prest

De 10 R’s

Inhoudelijk blikten de sprekers voluit in de toekomst en maakten duidelijk dat de branche voor heel wat nieuwe en boeiende uitdagingen staat. Robotisering, marktstrategie en circulair bouwen waren absolute highlights die menig aanwezige in de zaal deed opveren. Elke spreker had zich goed voorbereid en dat was te merken aan het hoge niveau. Zo wond de Nederlandse professor Jacqueline Cramer er geen doekjes om en belichtte vurig het Rijksbrede programma Nederland circulair in 2050. Ze wees daarbij op de vastberadenheid waarmee de Nederlandse overheid deze doelstelling wil bereiken. Begrippen als refuse , reduce maar ook hergebruik (reuse) genieten de absolute prioriteit. De 10 R’s kwamen in hoog tempo aangerold, Cramer stoomde als biologe en ex-hoogleraar flink vooruit en haalde knappe voorbeelden aan van hergebruik zoals dat het geval is met spoorrails, gevelelementen en kozijnen. Niet aankopen maar dienstverlening kwam – met Thomas Rau in het achterhoofd – ook bij haar ter sprake. Producenten zullen in de toekomst nog meer hun verantwoordelijkheid opnemen om verspilling tegen te gaan. Haar boodschap naar de verzinkers om samen te werken met ontwerpers werd door de zaal gretig opgepikt. “We gaan niet wachten op initiatieven van de overheid, maar zelf concreet de uitdaging aanpakken”, liet Cramer overtuigd weten.

EGGA Assembly 2019

Bio-ecologische invulling

Over concreet gesproken. Koen Vandewalle lichtte zijn eigenste passief woonproject toe. Een woning met daar overheen een serre gebouwd waardoor het begrip binnen en buiten totaal anders is gedefinieerd en het autarkisch karakter een bio-ecologische invulling meekrijgt. Markus Kuhnhenne van de Akense universiteit deed er nog een schepje bovenop en serveerde talloze voorbeelden van hergebruik. Zo gaf hij aan dat voor de Burj Khalifa gebruikt staal werd toegepast net zoals het inmiddels bekende voorbeeld dichter bij ons: The Green House in Utrecht. “Er zijn in Europa al heel wat goede voorbeelden van dergelijke duurzame constructies te vinden” slingerde hij de zaal in. De onderzoeker van de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule Aachen gaf te kennen dat in het kader van de Europese maatregelen tegen afval belangrijke beslissingen inzake het slopen moeten worden genomen. Sloopbedrijven zouden met een ontwerp voor deconstructie heel wat bereiken en daardoor een antwoord geven op de vraag wat met dit of dat gebouw te doen staat. Onderzoeker Kuhnhenne bepleitte een goed georganiseerde Europese aanpak met onder meer protocollen voor materiaaltesten en het slopen.

Nieuwe marktontwikkelingen kregen we van Bart van Damme (NMBS) en Diane De Groote (PPG – Belgium) op ons bord. Galvaniseren in combinatie met brandwerende verf is perfect mogelijk mits de beste condities worden gecreëerd en nageleefd. Voorbehandeling, stockage, vervoer, en staalsamenstelling zijn enkele actoren die het eindresultaat beïnvloeden. In dit perspectief is overleg tussen coater, verzinker, transporteur en opdrachtgever van primordiaal belang.

EGGA Assembly 2019
Michel van Bergen (Novaedes architecten) – Geert Van De Velde (ASK Romein) – Luc De Prest (ontwerper van de BTTV-trofee) – Arthur Heesen (Buiting Staalbouw) – Karin Vissers (Vissers & Roelands architecten).

Orkestmeester

Na twee dagen conferentie was iedereen weliswaar verzadigd en opgeladen om het verzinken naar een mooie toekomst te loodsen. Werk aan de winkel, dat wel. De leden hadden het vuur van de sprekers goed te pakken. Tijd om de benen te strekken en in een sfeer van ontspanning naar het Felix Pakhuis te trekken voor de prijsuitreiking van de Benelux Trofee voor Thermisch Verzinken. De presentatie was in handen van directeur Bruno Dursin, zoals steeds de welbespraakte orkestmeester van het hele gebeuren. Zijn enthousiasme, kennis en gedrevenheid spatte er weer heerlijk vanaf. De laureaten - voor de categorieën esthetisch verzinken, functioneel verzinken, duplexsystemen en circulair bouwen – kregen elk een fraai kunstwerk mee naar huis van beeldend kunstenaar Luc De Prest. De sfeer kon niet meer stuk. Er werd gedanst, gedronken en gefeest om het succes van deze bijeenkomst vrolijk af te ronden en morgen weer fris van start te gaan. De toekomst gaat het helemaal maken…