Verbouwen

EPDM en groendak, een perfecte combinatie op je dak

De term groendak is al een aantal jaar bekend en wordt in Nederland en België steeds meer toegepast. Maar wat veel mensen niet weten is dat een groendak een onderlaag nodig heeft. Maar wat zijn de eisen voor het aanleggen van een groendak? De eisen voor het aanleggen van een groendak beginnen bij uw dakconstructie en dakbedekking. De dakbedekking moet namelijk wortelbestendig zijn. Een dakbedekking zoals bitumen is van nature niet wortelbestendig en dus niet geschikt. Een geschikte soort dakbedekking is EPDM dakbedekking.

Wat is EPDM?

Wat is epdm dakbedekkingEen EPDM dakbedekking is een dakbedekking gemaakt van synthetisch rubber. Een dakbedekking van EPDM is een zeer milieuvriendelijk en recyclebaar. Het product EPDM wordt ook wel gebruikt voor de aanleg van vijvers, het is dan ook een zeer waterbestendig product. Een dakbedekking van EPDM bezit een aantal sterke kwaliteiten. Zo is een dakbedekking van EPDM:
  • hoog elastisch
  • blijvend bij temperatuurschommeling
  • bestand tegen weersinvloeden
  • wortelbestendig

Door deze bestendigheid tegen wortels is EPDM zeer geschikt als dakbedekking wanneer u overweegt een groendak te nemen.

Wat is een Groendak?

Een groendak is een natuurlijk en duurzame dakbedekking die bovenop bestaande dakbedekking gelegd wordt. Er zijn twee verschillende soorten groendaken waar uitgekozen kan worden, namelijk een intensief- en extensief groendak.

Een intensief groendak wordt ook wel een daktuin genoemd. Dit omdat een intensief groendak vergelijkbaar is met een regulieren tuin. Dit groendak is vergelijkbaar in uitzicht, onderhoud en begroeiing. Deze begroeiing bestaat uit gras, struiken en zelfs bomen. Bij een intensief groendak is de dakconstructie ook zeer bepalend. Uw dakconstructie moet het extra gewicht van deze begroeiing kunnen dragen. Het is daarom verstandig om uzelf goed te laten informeren mocht u deze optie overwegen.

Een tweede soort groendak is een extensief groendak. Bij een extensief groendak bestaat de begroeiing voornamelijk uit mos, gras en vetplantjes. Dit wordt ook wel een vegetatiedak genoemd. Deze vorm van groendak vergt weinig onderhoud en zorgt ook voor weinig belasting op uw dak.

Een groendak heeft de volgende voordelen:
  • extra bescherming tegen schadelijke effecten vanuit de ozon
  • langere levensduur van uw huidige dakbedekking
  • verkleining van temperatuurschommelingen binnen uw huis
  • extra bescherming tegen regen, hagel en wind
  • vermindering van CO2 uitstoot
  • Verlichting van het rioleringssysteem

Voordelen bij het plaatsen van deze combinatie

Een dakbedekking van EPDM en een groendak lenen zich uitstekend aan elkaar. Maar weinig dakbedekkingen zijn wortelbestendig, een eigenschap die absoluut nodig is bij het hebben van een groendak. Ook heeft EPDM een zeer lange levensduur. Als dit gecombineerd wordt met de beschermde eigenschap van een groendak, kan de dakbedekking tot wel twee keer zo lang meegaan. Naast de samenwerking tussen deze twee dakbedekkingen zorgen ook de individuele voordelen voor een zeer verleidelijk aanbod. Om het aanleggen van groene daken te bevorderen is het mogelijk om subsidie aan te vragen bij je gemeente. Hierbij krijg je een vergoeding voor elke m2, waardoor het voordeliger wordt en een waardevolle investering. Sommige gemeente stellen echter eisen aan het aanvragen van deze subsidie, hierom is het belangrijk om jezelf goed te informeren als u overweegt om een groendak te nemen.