Eurocommissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen houdt vast aan haar voornemen om de regels voor de detachering van werknemers in de Europese eenheidsmarkt aan te passen. Volgens die regels mogen bedrijven in een ander land opdrachten uitvoeren met hun eigen personeel op voorwaarde dat dat personeel het minimumloon krijgt van het land waar ze gaan werken. Thyssen wil dat aanpassen zodat buitenlandse gedetacheerde werknemers hetzelfde loon krijgen als lokale werknemers (het minimumloon inclusief onkostenvergoedingen, dertiende maand, eindejaarspremie, compensaties voor slecht weer, …). Een aantal lidstaten, vooral uit Oost-Europa, probeerden via de zogenoemde gelekaartprocedure het voorstel van Thyssen te blokkeren. Zij vrezen hun competitief voordeel ten opzichte van de andere lidstaten te verliezen. Maar Thyssen vindt dat de Europese Commissie haar voorstel ongewijzigd naar het Europees Parlement en naar de Raad van Ministers moet sturen.
Bouwunie is tevreden dat de eurocommissaris voet bij stuk houdt. De concurrentie van en met goedkopere buitenlanders ontwricht de Vlaamse bouwsector. Op drie jaar tijd gingen hierdoor al 9.000 arbeidsjobs verloren. Gelijk loon voor gelijk werk is eerlijk en rechtvaardig. En voor Bouwunie het minimum minimorum. Want ook met een gelijk loon blijven gedetacheerde werknemers uit Oost-Europese landen goedkoper omdat ze daar lagere sociale zekerheidsbijdragen betalen.
Bouwunie stelde daarom al eerder voor om ook de Europese inningsregels van de sociale zekerheidsbijdragen aan te passen. Bouwunie is ervan overtuigd dat het beter zou zijn om de sociale zekerheidsbijdragen van gedetacheerde werknemers te innen in het land waar ze gaan werken. Dan verdwijnt het oneerlijke verschil in loonkost.
Sociale dumping heeft verregaande gevolgen. Zo is de Brexit deels het gevolg van de grote aantallen Oost-Europeanen die in de ogen van de gewone Britten de arbeidsmarkt ontwricht hebben. Bij de Vlaamse bouwkmo’s heerst een gelijkaardig gevoel. De EU moet sociale dumping met alle middelen onmogelijk maken. En snel. Het aanpassen van de detachering- en inningsregels kan even duren. In afwachting is het voor Bouwunie noodzakelijk dat de loonkost in België daalt. De beloofde loonlastenverlaging van 6 euro per uur moet er nú komen.
Aanbevolen voor jou
Meer over Nieuwbouw
Een huis laten bouwen: hoe je energie kan regelen
15 januari 2025Zelf bouwen of verbouwen: slimme besparing of verborgen kost?
14 januari 2025Ten Brinke en inspire* winnen tender Urkersingel in Rotterdam
10 januari 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam