Verwarming & Sanitair

Earth Hour – Hoe maakt je thermostaat het verschil?

Earth Hour – Hoe maakt je thermostaat het verschil?
Op 30 maart om half negen ‘s avonds nemen mensen wereldwijd deel aan Earth Hour. Gedurende 1 uur schakelen ze het licht uit tijdens de avond om via een sterk symbool zichtbaar te maken dat ze energie besparen. Maar om echt een verschil te maken overweeg je best om je thermostaat een graadje lager te zetten.

Verwarming en warm water vertegenwoordigen alleen al 79% van het totale energieverbruik van Europese huishoudens terwijl verlichting en huishoudapparaten slechts goed zijn voor 14% van het energieverbruik van de Europese gezinnen.

Gelukkig kan iedereen zijn steentje bijdragen en zorgen voor verandering. Onderzoek toont aan dat door de verwarming een graadje lager te zetten ongeveer 85 euro per persoon bespaard kan worden op de gemiddelde energiefactuur van huishoudens. Dat betekent echter niet dat we in de kou moeten zitten om een verschil te kunnen maken. Door intelligenter je huis en water te verwarmen kan je je ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen zonder in te boeten op het vlak van comfort.

Slimme thermostaten, die de verwarming en het warm water beheren, zijn uitgerust met verschillende functies om energie te besparen. Op basis van de gegevens van je smartphone schakelen ze de verwarming uit wanneer er niemand anders in huis is en ze gebruiken de informatie over het lokale weer om de verwarming aan te passen in functie van de natuurlijke warmte en zonneschijn. Om energieverspilling te vermijden, schakelen slimme thermostaten, indien gewenst, automatisch de verwarming uit wanneer er een raam open staat. De combinatie van al deze functies zorgt voor een significante besparing op je energierekening.

Er zijn op dit ogenblik heel veel oplossingen om energie te besparen die niet optimaal benut worden. Earth Hour is het perfecte tijdstip om te beginnen nadenken over positieve veranderingen die iedereen kan maken.