Verbouwen

Ecocheques gebruiken voor een bouw- of renovatieproject: de juiste reflex

Ecocheques gebruiken voor een bouw- of renovatieproject: de juiste reflex
Batibouw 2020 biedt de opportuniteit voor Belgen om meer te weten te komen over ecologische oplossingen en diensten in de bouw. Die worden in ons land steeds populairder. Wie namelijk ecologisch huis zegt, zegt ook economisch huis, want met een ecologische woning kan je veel geld besparen.

De Belgen die zich inspannen om ook op vlak van wonen de ecologische transitie te maken en te zoeken naar manieren om energie te besparen, kan ik alleen maar uitnodigen om de juiste reflex aan te nemen door gebruik te maken van hun ecocheques. Die zijn immers bedoeld om de koopkracht te kanaliseren naar een eco-verantwoordelijke en lokale consumptie. Deze ecobonus, waarvan vandaag 1,7 miljoen Belgische werknemers profiteren, maakt het vooral mogelijk om een dubbele besparing te realiseren, niet alleen bij de aankoop, maar ook door de energiefactuur te verlagen. Volgens een studie die CO2logic op verzoek van het VIA in 2018 heeft uitgevoerd, hebben aankopen met ecocheques in 2018 meer dan 229.797 ton CO2 bespaard, wat overeenkomt met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 22.573 Belgen. 1€ besteed aan een ecocheque vermindert de CO2-uitstoot met 1kg.

Opleiding en informatie

Momenteel kunnen ecocheques gebruikt worden in een netwerk van meer dan 10.600 verkooppunten in België. Er is echter behoefte aan lopende initiatieven om de handelaars op te leiden en de Belgen te informeren over de producten en diensten die via de ecocheques gekocht kunnen worden. Edenred, het bedrijf dat Ticket EcoCheque uitgeeft, was aanwezig op de 2019-editie van Batibouw om Belgen bewust te maken van de vele toepassingen van eco-cheques. Edenred richtte een studio in met producten die alleen met ecocheques te verkrijgen zijn. Een geslaagd initiatief dat zijn missie vervuld heeft door minder bekende toepassingen zoals reparatiediensten, tweedehands goederen, onderhoudsdiensten en zelfs biologische voeding aan consumenten te presenteren. Het is heel belangrijk om dit onderwijs- en sensibiliseringswerk onder de Belgische bevolking voort te zetten.

Een oplossing die blijft evolueren

Een ander voordeel van de ecocheques is zijn grensverleggende karakter. Het systeem past zich voortdurend aan nieuwe milieuvriendelijke trends en de behoeften van de samenleving aan. De lijst van producten en diensten die in aanmerking komen wordt regelmatig herzien door de Nationale Arbeidsraad. Bovendien opent de digitalisering ook deuren voor de werkgevers die gebruik maken van ecocheques, met name op het gebied van elektronische handel, gebruiksgemak en het overbrengen van berichten aan begunstigden. Dit alles stelt ons in staat om ons te blijven inspannen om de juiste reflexen te creëren bij onze gebruikers en terwijl koopkracht te behouden.