Een combinatie van zwembad en vijver
Een zwemvijver is iets tussen een zwembad en een vijver in. ’s Zomers kun je er heerlijk in zwemmen en ontspannen, maar ook buiten het seizoen oogt zo’n zwemvijver, met zijn natuurlijke look, bijzonder fraai in je tuin. Een zwemvijver kun je omringen met waterlelies en andere waterplanten. Bij mooi weer zijn libellen in de buurt van een zwemvijver geen ongewoon zicht.Net zoals een zwembad is een zwemvijver in se een betonnen constructie die wordt aangelegd op maat van je tuin. Het beton is nodig om de druk van het water te weerstaan.
Biologische filtering
De filtering van het zwemwater gebeurt via waterzuiverende planten in het moerasgedeelte van de zwemvijver. Dit moerasgedeelte – ook filterzone genoemd – moet minstens een kwart van de oppervlakte van je zwemvijver innemen. Hou bij het bepalen van de grootte van je zwemvijver dus rekening met een gedeelte waarin je niet kunt zwemmen.Een pompinstallatie zuigt het zwemwater naar de moeraszone. Daar zetten de moerasplanten met behulp van bacteriën de nitrieten van de afvalstoffen om in nitraten. Deze nitraten bevorderen op hun beurt de groei van de moerasplanten. Na de zuivering wordt het water terug naar het zwemgedeelte gepompt.
De voordelen van een zwemvijver
Een zwemvijver is niet alleen mooi en ecologisch, het is ook een stuk goedkoper dan een zwembad in je tuin. Je bespaart namelijk op de afwerking. Als er verwarming wordt voorzien, kiest men meestal voor een zuinige warmtepomp. Toch is een zwemvijver niet écht goedkoop. Afhankelijk van de grootte en de afwerkingsgraad moet je toch rekenen op zo’n 20.000 euro.Nog een voordeel: een zwemvijver vergt nauwelijks onderhoud. Eens hij gevuld is met water en het biologisch evenwicht bereikt is, kun je de natuur zijn gang laten gaan. Het enige wat je moet doen is af en toe de bodem stofzuigen, in de herfst de afgevallen bladeren wegscheppen en een keer per jaar de waterkwaliteit controleren.