Nieuwbouw

Ecowijk Harenberg is Europees voorbeeldproject

Ecowijk Harenberg is Europees voorbeeldproject
Ecowijk Harenberg
In de Brusselse deelgemeente Haren hebben de eerste bewoners hun intrek genomen in de ecobuurt Harenberg. Het complex verzamelt 25 passiefwoningen en 5 nulenergiewoningen op een woonerf dat zich integreert in een bestaande wijk. De duurzame microwijk is niet alleen uiterst energiezuinig, maar ook geïnspireerd op andere aspecten van duurzaam bouwen. De wijk is dan ook in vele opzichten uniek en werd daarom genomineerd als Brussels én Europees voorbeeldproject. Ecowijk Harenberg is het resultaat van een bouwteamsamenwerking tussen A2M architecten en aannemer Democo.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zet passiefbouwen als norm vanaf 2015. De stad Brussel gaf zelf het goede voorbeeld met de microwijk Harenberg. De duurzame buurt bestaat uit 5 woonblokken waarin 25 passiefwoningen en 5 nulenergiewoningen zijn verzameld. Dankzij de doorgedreven aandacht voor de energiezuinigheid is de maandelijkse verwarmingskost voor een duplexappartement vergelijkbaar met de prijs voor twee tassen koffie, of zo’n 5 à 6 euro. De woningen beroepen zich voor dit lage energiegebruik op een doordachte oriëntatie, een doorgedreven isolatie en het gebruik van duurzame technieken zoals een warmtepomp, mechanische ventilatie met warmterecuperatie en fotovoltaïsche zonnepanelen. Dit vertaalt zich in een E-peil 25 of 35 en een primair energieverbruik van 7 kWh/m²/jaar of 15 kWh/m²/jaar. Het energieconcept is het resultaat van een intensieve bouwteamsamenwerking tussen A2M architecten en Democo. Het team was laureaat in een wedstrijd die de Brusselse Grondregie uitschreef voor de site in het landelijke Haren.

Ecowijk Harenberg

Duurzaam meesterwerk

Democo en A2M ontwierpen niet enkel een energiezuinige wijk, maar bedachten een op en top duurzaam concept. De gebruikte materialen zijn CO2-neutraal en scoren hoog op de NIBE-classificatie. Voor het waterbeheer is het complex onafhankelijk van de openbare riolering. Het afvalwater wordt op ecologische wijze gereinigd. Het regenwater wordt deels opgeslagen voor hergebruik en infiltreert deels in de ondergrond via een wadi. Het architectuurconcept streeft naar een maximale integratie in het landschap. De woningen zijn zo ingeplant dat de dichtheid met 50% verhoogd werd. Met zijn bouwhoogte van één of twee verdiepingen sluit het complex overigens perfect aan op de omliggende bebouwing. Ook is er een match met het landelijke karakter van Haren. De site is tot slot ook volledig verkeersvrij, de verhardingen zijn maximaal waterdoorlatend.

Ook de prefabricage van de woningen draagt bij aan het duurzame karakter. Zo werd bijvoorbeeld het werfafval beperkt. Een bijkomend voordeel van deze aanpak was de beperkte ruwbouwperiode: De ruwbouw was op 2 maanden voltooid.

Passief knowhow

Het duurzame concept bleef niet onopgemerkt. Niet alleen selecteerde Brussel het project tot Voorbeeldgebouw, het project is ook een voorbeeldproject in het kader van het Europese Passreg, een project dat de passiefstandaard in 14 Europese regio’s verspreidt. Ten tijde van de wedstrijdprocedure (2009) was het voorstel van A2M-Democo dan ook onderscheidend omwille van zijn passiefconcept met de nulenergiewoningen. Voor Democo was de keuze voor deze energiezuinige woningen vanzelfsprekend. De aannemer zet al enkele jaren sterk in op energiezuinige gebouwen en heeft dan ook al een uitgebreide referentielijst, met daarop zowel nieuwbouw als renovatieprojecten die aan de passiefstandaard voldoen.

Enkele voorbeelden: nieuwbouw kantoor Boomerang, renovatie kantoor Louisalaan 120, nulenergiekantoor Axa, renovatie van Belle Vue-site in Anderlecht met onder meer een passieve hotelschool, passieve appartementen en een laagenergie hotel, Westoevers: passieve appartementen en een laagenergie kinderopvang.