Vloerbekleding

Een PVC vloer, hoe wordt die gemaakt?

Een PVC vloer, hoe wordt die gemaakt?
PVC is de afkorting voor polyvinylchloride. Deze kunststof wordt tegenwoordig vaak ingezet ter vervanging van hout en beton. Zo ook voor het maken van vloeren. In deze blog vertellen we je meer over de samenstelling van het materiaal en hoe deze vloeren worden gemaakt.

Een vloer met veel lagen

Waar een houten vloer enkel bestaat uit hout, is dat bij een vloer van PVC anders. Deze vloeren worden namelijk opgebouwd uit drie verschillende lagen:

  1. de rug;
  2. de filmlaag;
  3. de toplaag.

De rug is de basis

De rug is de basis voor de vloer en het is daarmee ook de belangrijkste laag. Het is de basis voor de rest van de vloer en het bepaalt voor een groot deel de stevigheid. Deze laag bestaat dan ook uit puur PVC. De sterkte van de laag is belangrijk, want dit maakt de vloer stabiel. Soms wordt de rug gemaakt van gerecyclede materialen. Hoewel dit goed is voor het milieu, zorgt het er wel voor dat de stabiliteit minder wordt. Let hier dus op wanneer je een PVC vloer wil kopen, bijvoorbeeld bij LaminaatXXL.

De filmlaag en de decorlaag

Je wilt natuurlijk een vloer die er mooi uitziet en lijkt op hout. Dit zit in de filmlaag. Omdat de vloeren in de fabriek worden gemaakt, kan deze laag iedere kleur krijgen. Daarnaast kunnen ze de tekening van het hout bepalen. Doordat de inkt op een speciale PVC laag gedrukt wordt, zal de vloer langdurig mooi blijven. En dat zonder kleurverlies. Tegenwoordig kun je de vloeren bijna niet meer van echt hout of steen onderscheiden.

Een toplaag voor bescherming

Vloeren worden bijna iedere dag gebruikt. Het is daarom belangrijk om een goede toplaag te hebben om ervoor te zorgen dat het patroon niet slijt. Hiervoor bestaan verschillende diktes: 0,3 mm en 0,55 mm. De dunnere laag volstaat voor huishoudelijk gebruik en de dikkere toplaag wordt met name gebruikt in projectvloeren.

In de toplaag wordt de structuur van de vloer aangebracht voor een extra realistisch eindresultaat. Dit heet embossing. De combinatie van de print van de decorlaag en de voelbare structuur maakt de vloer helemaal af!

Waaruit bestaat een PVC vloer?

De PVC lagen worden gemaakt uit PVC korrels die lijken op een poeder. Dit poeder wordt met verschillende hulpstoffen gemengd, waardoor je een sterke, maar flexibele vloer overhoudt. Zo worden onder andere de volgende hulpstoffen toegevoegd:

Weekmakers

Weekmakers zorgen ervoor dat kunststof zachter wordt. Door dit aan de PVC laag toe te voegen, zal de vloer flexibel worden.

Stabilisatoren

Er zijn veel factoren die invloed hebben op de levensduur van een vloer. Denk hierbij aan zonlicht en hoge temperaturen. Door stabilisatoren toe te voegen blijft de samenstelling stabiel en is de vloer bestand tegen invloeden van buitenaf.

Vulstoffen

Met een vulstof kun je de kwaliteit van het eindproduct verbeteren of het goedkoper te maken. Denk hierbij aan krijt, talk of dolemiet.

Vlamvertragers

PVC zelf is niet brandbaar, maar de hulpstoffen die worden toegevoegd vaak wel. Daarom is het belangrijk om brandvertragende stoffen toe te voegen. Hoeveel hiervan nodig is, is afhankelijk van de hoeveelheid hulpstoffen die zijn toegevoegd.

Kleurstoffen

Het leuke van een PVC vloer is dat deze in iedere denkbare kleur gemaakt kan worden. Dit komt doordat er in de filmlaag kleurstoffen worden toegevoegd.

Hoe wordt de vloer van PVC gemaakt?

Er bestaan twee manieren op een PVC vloer te maken. De eerste manier is met via hot press. Dit betekent dat de verschillende lagen op elkaar worden geperst. Een voordeel van deze methode is dat de kleur beter naar voren komt en het design realistischer oogt.

Bij de continu productie wordt de PVC vloer als een lange rol geproduceerd. Van deze rol worden vervolgens tegels of planken gesneden. Deze vloeren zijn vaak wat flexibeler dan bij de hot press methode.