Algemeen

Een artistieke kijk op het verander(en)de landschap

De mens heeft altijd ingegrepen in zijn omgeving. Wat is authentiek? En hoe gaat de mens daarmee om? Deze gekunsteldheid van het landschap is voor veel kunstenaars en ontwerpers een uitgangspunt voor hun werk. Tijdens 'Het Gedroomde Landschap' geven provinciaal cultuurhuis de Warande, Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en architectuurcentrum Ar-Tur een podium aan deze artistieke kijk op het verander(en)de landschap.

De mens heeft de natuur waarin hij moest ‘overleven’ vaak getemd. Die veranderingen, hoewel ze door de mens zijn aangebracht, gebeurden meestal niet op mensenmaat. Dat maakt dat de mens telkens opnieuw op zoek ging - en nog steeds gaat - naar nieuwe evenwichten en nieuwe manieren om in zijn leefwereld te (over-)leven. Sociale en economische motieven bepalen zo mee hoe onze omgeving eruit ziet. De band die wij met de natuur en met het ons omringende landschap hebben is dan ook niet eenduidig en
hangt samen met onze identiteit. Vandaag focussen kunstenaars en ontwerpers uit uiteenlopende disciplines op de onnatuurlijkheid
van de natuur. Net de gekunsteldheid van het landschap nemen zij als uitgangspunt voor hun werk.

EXPO
Eén van de hoogtepunten is de expo ‘Weg Van Vlaanderen’. ‘Weg van Vlaanderen’ is de eerste grote overzichtstentoonstelling die laat zien op welke manier kunstenaars uit verschillende disciplines het sterk veranderde Vlaamse landschap de afgelopen vijftig jaar in beeld hebben gebracht. ‘Weg van Vlaanderen’ zet het venster op het landschap opnieuw wagenwijd open, ook al is het niet altijd even fraai wat er door het venster te zien is. De tentoonstelling is thematisch opgebouwd in zeven verschillende zalen en opgevat als een dramatische wandeling door het natuurarme Vlaanderen. Elke keer hetzelfde Vlaamse landschapsdrama, elke keer gezien door andere ogen met een verschillend temperament.

De verschillende zaaltitels liegen er niet om dat wanneer het over het Vlaamse landschap gaat, de tijd dringt voor een andere omgang met de ruimte en de natuur: 'Het einde van het lyrische landschap', 'Het lelijkste land ter wereld/het schoonste land ter wereld', 'Het rampgebied Vlaanderen', 'Het onbereikbare landschap?', 'Het verdriet van Vlaanderen', 'My fucking countryside', 'Het Vlaamse restgebied'.

In de tentoonstelling brengt curator Jeroen Laureyns werken samen van zo’n twintig verschillende kunstenaars.

Renaat Braem, Georges Charlier, Jef Cornelis, Antoon De Clerck, Raoul De Keyser, Wim Delvoye, Jan De Maesschalck, Walter De Mulder, Niels Donckers, Ever Meulen, Michiel Hendryckx, Jan Kempenaers, Jan Mast, Hans Op de Beeck, Roger Raveel, Thomas Struth, Omer Van de Kerckhove, Stephan Vanfleteren, Philippe Van Snick.

Samen met de tentoonstelling verschijnt bij Uitgeverij Hannibal het gelijknamige boek 'Weg van Vlaanderen - Hedendaagse Vlaamse landschappen'. 'Weg van Vlaanderen' is het eerste boek van Jeroen Laureyns. Het is een rijk geïllustreerde kunsthistorische studie, geschreven als een roman. (336p., 29,5 euro)
Jeroen Laureyns (1976) recenseerde met zijn scherpe pen en stem van 1999 tot 2007 wekelijks tentoonstellingen hedendaagse kunst voor verschillende media (De Standaard, De Tijd, art en Klara). Sinds 2000 is hij docent hedendaagse kunst aan Sint-Lucas in Gent. De tentoonstelling en het boek maken deel uit van een vernieuwende doctoraatsvorm waarin kennis direct aan het brede publiek wordt gepresenteerd.

LANDSCHAPSLAB
Tijdens ‘Het Gedroomde Landschap’ start het traject Landschapslab rond het Kempens landschap. Kleinere steden en hun landelijke omgeving vragen om een specifiek antwoord op de actuele ruimtelijke ontwikkelingen. Met als casestudy de regio Noorderkempen tonen we de inspirerende kracht van ontwerpend onderzoek. DELVA Landscape Architects begeleidt het project in samenspraak met de betrokken landschapsactoren uit de regio. Kan creatief ontwerpend onderzoek nieuwe inzichten bieden voor de toekomst van het landschap in de Kempen? Het Landschapslab bestaat uit een ontdekkingsreis door de Noorderkempen op 16 mei, een 10x20x20 lezingavond met inspirerende landschapsontwerpen uit Vlaanderen en Nederland in de avond van 16 mei, een werksessie op 17 mei en een gespreksavond op 21 mei.

INTERACTIEF TRAJECT
Tijdens het festival proberen we de dromen van het publiek te ontrafelen aan de hand van een aantal beelden en vraagstellingen. Deelnemers van het festival en geïnteresseerden worden gevraagd mee te twitteren met vermelding van #gedroomdelandschap of worden na een activiteit bevraagd over hun idee van het gedroomde landschap. Via een tiental beelden die aansluiten bij de thema’s ‘wonen, werken en leven in de Kempen’ wordt gepolst naar de wensen en verwachtingen van Kempenaars over hun toekomstige landschap. Op het einde van het festival worden alle dromen gebundeld en verspreid naar beleidsmakers, planners en het brede publiek.

THEATER
Een theatervoorstelling uit het programma is ‘Blaarkoppen’, een voorstelling in een wei van Widar in Merksplas. Tussen de koeien luister je naar de fijnzinnige en gevoelige poëzie van C.O. Jellema. Het Nederlandse gezelschap Overmorgenland (NL) verbaast je met de simpele schoonheid van een koe en het landschap waarin het dier beweegt. Voor kinderen vanaf 2 jaar is er ‘Piccoli Sentimenti’ van Tof Théâtre, Teatro delle Briciole & Antonio Catalone, een woordloze, knotsgekke ode aan de kleine dingen des levens in een vertederend landschap.

DANS
Met de double bill ‘3: The Garden’ van Nicole Beutler (D/NL) en ‘The Host’ van Andros Zins-Browne (VS/BE) zie je op één avond twee boeiende performances. ‘The Host’ is een choreografie vol testosteron en slapstick over hoe we flink ons best doen om van onze planeet een post-apocalyptische omgeving te maken. In ‘3: The Garden’ brengt Nicole Beutler een mix van dans, yoga en kamasutra.