Vastgoed

Een bedrijfspand kopen: wat komt erbij kijken?

Een bedrijfspand kopen: wat komt erbij kijken?
Barst jouw bedrijf bijna uit zijn voegen? Dan wordt het de hoogste tijd om uit te breiden. Voor wat betreft uitbreiding heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt allereerst het huidige pand uitbouwen. Dit is echter niet altijd mogelijk. Uiteraard wil je voorkomen dat jouw bedrijf niet verder kan groeien. Wanneer uitbreiden op de huidige locatie niet mogelijk is, koop je een groter bedrijfspand op een andere plek. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Er komt namelijk nogal wat kijken bij een bedrijfspand kopen. Benieuwd waar jij rekening mee moet houden? Wij zetten de belangrijkste zaken hieronder voor jou op een rijtje.

1. Wat is er allemaal beschikbaar?

Je besluit niet van de ene op de andere dag om een bedrijfspand te kopen. Nee, want hier gaat een flinke smak geld mee gemoeid. Bekijk daarom altijd eerst het aanbod. De kans is groot dat je in de buurt van de huidige vestigingsplaats wilt blijven. Het kan echter zijn dat het aanbod hier beperkt is. Staat er wel wat te koop? Kijk dan eerst of je jouw bedrijf hier kunt vestigen. Het moet namelijk niet zo zijn dat je over een paar jaar alweer op zoek kunt naar een nieuwe locatie. Je kunt er overigens ook voor kiezen om een tweede vestiging te openen naast de huidige vestiging. En wanneer er geen bedrijfspand te koop staat, kun je er mogelijk zelf eentje bouwen. In dit laatste geval kun je het pand helemaal naar eigen wens inrichten, waardoor je voorlopig niet opnieuw hoeft te verhuizen.

2. Oriënteer je op een hypotheek

Een bedrijfspand aankopen is een duur grapje. De kans is klein dat je zo’n pand uit eigen zak kunt betalen. Ondanks dat je zelf niet genoeg geld hebt, kun je toch een bedrijfspand kopen. Hoe? Met behulp van een zakelijke hypotheek. Je leent in dat geval geld, waardoor je de aankoop van het pand toch kunt financieren. Sluit een zakelijke hypotheek echter nooit bij de eerste de beste aanbieder af. Wanneer je dit wel doet, is de kans namelijk groot dat het niet de meest gunstige hypotheek betreft. Oriënteer je daarom altijd eerst goed. Vergelijk de verschillende mogelijkheden met elkaar en bepaal op basis van deze vergelijking wat voor jou de beste zakelijke hypotheek is.

3. Vraag een financiering aan

Wil je een hypotheek voor een bedrijfspand aanvragen? Dan kun je je hiervoor tot een bank richten. Dit was vroeger gebruikelijk, maar tegenwoordig vragen steeds meer mensen een dergelijke financiering aan via het internet. Online kredietverstrekkers stellen namelijk minder eisen aan een hypotheek dan een bank. Hierdoor is het makkelijker om geld te lenen. Bovendien hoef je de deur niet meer uit wanneer je een hypotheek voor jouw bedrijfspand afsluit op het internet. Je kunt online namelijk alles regelen. Je levert de benodigde papieren aan en wanneer alles in orde is, staat het geld binnen de kortste keren op jouw rekening. Indien je een zakelijke hypotheek afsluit bij een online kredietverstrekker kun je op korte termijn een bedrijfspand kopen.