Vastgoed

Een bouwgrond schenken aan je kind, kan dat?

Ouders die hun spaarcenten aanspreken om hun getrouwde kinderen aan een bouwgrond en een huis te helpen: het komt steeds vaker voor. Toch is het een dubbeltje op z’n kant: want wat als het huwelijk ontaardt in een scheiding en schoonzoon of –dochter aanspraak maakt op een stuk van de bouwgrond?

Het gemeenschappelijk vermogen

Geld en goederen die je tijdens je huwelijk vergaart, maken deel uit van de huwelijksgemeenschap. Er zijn echter twee uitzonderingen: schenkingen en erfenissen. Zelfs als beide partners samen een hypothecaire lening aangaan en deze samen aflossen met hun beroepsinkomsten, blijft de grond – en bij gevolg ook de woning op die grond – eigendom van de partij die de schenking ontvangen heeft. In het geval van een echtscheiding zijn er dan wel vergoedingsregelingen, maar die zijn eerder aan de lage kant.

Notariële akte als oplossing

De oplossing? Een gewijzigd huwelijkscontract, waarbij de geschonken bouwgrond wordt ingebracht in de huwelijksgemeenschap. Op die manier worden beide partijen samen eigenaar van de grond én de woning waarvoor ze samen een lening aangingen. De notariële akte kost ongeveer 1.200 euro en betekent in principe dat de partij die de grond bezit, er afstand van doet.

Maar wat bij een scheiding?

Als het echtpaar beslist om te scheiden, is de regeling hierboven natuurlijk niet in het voordeel van degene die de grond kreeg als schenking. In het huwelijkscontract een beding van terugname opnemen, is daarom raadzaam. De bouwgrond wordt dan wel ingebracht in de huwelijksgemeenschap, maar de waarde van de bouwgrond keert bij een scheiding gewoon (en als eerste) terug naar het eigen vermogen van de partij die oorspronkelijk afstand deed van de grond. Tip: zorg ervoor dat de waarde van de grond wordt geïndexeerd. Deze neemt namelijk jaar na jaar toe in waarde.